Αφισα ΓκαιτατζηΤL

Μια βραδιά διανθισμένη από τραγούδια σε στίχους Ελλήνων ποιητών και μουσική Ελένης Γκαϊτατζή

Την εκδήλωση πλαισιώνουν και τιμούν με την καλλιτεχνική προσφορά τους η Έλλη Χατζηκυριακίδου (σοπράνο), ο Θεόδωρος Πάντσιος (βαρύτονος) και η Ναταλία Καρυοφύλλη (πιάνο). 

Την παρουσίαση της εκδήλωσης, τα κείμενα και την απαγγελία των ποιημάτων επιμελείται και ερμηνεύει η Ελένη Γκαϊτατζή.

 

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, ώρα: 20:30

Χώρος: Αίθουσα εκδηλώσεων Ε.Ε.Μ.Ε. (Ερμού 7, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 Βιογραφικά συντελεστών

Ελένη Γκαϊτατζή

ΓκαιτατζηΓεννήθηκε στη Ζυρίχη. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κιθάρα, πιάνο, μονωδία, μελοδραματική, σύνθεση και ενορχήστρωση σε Ωδεία τής Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Παρακολούθησε σεμινάρια-εργαστήρια σύγχρονης μουσικής για 3 χρόνια με τους Δημήτρη Αθανασιάδη, Θόδωρο Αντωνίου, κ.ά. Από το 1984 και μετά, δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά τής χώρας ποιήματα, δοκίμια και κριτικές της. Επιμελήθηκε εκδόσεις μουσικών και άλλων συγγραμμάτων. Από το 1987 διδάσκει, ως καθηγήτρια μουσικής, στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1988 ίδρυσε και διηύθυνε τη χορωδία τής Σχολής ΜΤΕΝΣ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το 2001 την Παιδική Χορωδία τού Ομίλου Unesco Ν. Πειραιώς & Νήσων, το 2004 το «Χορωδιακό Εργαστήρι» της και το 2016 τα μικρά γυναικεία φωνητικά σύνολα «ΑΡΜΟΝΙΑ». Μουσικά έργα της παρουσιάστηκαν σε: διάφορα μέρη τής Ελλάδας, Κύπρο, Αμερική, Γερμανία, Αγγλία. Έχει συνθέσει την Ελληνική Καντάτα «Οι Χαιρετισμοί τής Χίου» πάνω σε ποίηση του Δημήτρη Πιστικού, την Όπερα «Νέκυια» σε λιμπρέτο από μετάφραση (της λ ραψωδίας τής ομηρικής «Οδύσσειας») του ιδίου, μουσική για θέατρο (αρχαίο και σύγχρονο), έργα για φωνή, για πιάνο, για σύνολα οργάνων. Μελοποίησε ποιήματα των: Καβάφη, Καρυωτάκη, Παπαδιαμάντη, Πιστικού, Ρίτσου, Σεφέρη, κ.ά. Συνεργάζεται με το Κέντρο Σημειολογίας Θεάτρου τού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μουσικοσυνθέτρια και είναι μέλος τής Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συνδέσμου Πειραιά «Ζήνων».

 

Έλλη Χατζηκυριακίδου (Σοπράνο)
Χατζηκυριακιδου ΕλληΓεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της. Συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και πήρε τα πτυχία Θεωρητικών (Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Ενοργάνωσης, Ωδικής) και το δίπλωμα Μονωδίας στην τάξη της κας Κατερίνας Καρατζά με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Επίσης έχει δίπλωμα Μελοδραματικής με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Παράλληλα με τις σπουδές της συμμετέχει ως ενεργό μέλος σε σεμινάρια: Τραγουδιού με τους Α. Κοντογεωργίου, Γ. Μιχαηλίδη, Ι. Τρούσσα, G. Ravazzi. Θεωρητικών με τον Α. Μπαλτά και τον Ι. Ιωαννίδη Διεύθυνση Χορωδίας με τον Α. Κοντογεωργίου. Μελοδραματικής με τους Β. Νικολαΐδη και Pl. Kartralof. Έχει πάρει Α΄ βραβείο τραγουδιού στο διαγωνισμό Φ. Νάκα. Από το 1995 εμφανίζεται σε ατομικά ρεσιτάλ και συμμετέχει με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παραγωγές Όπερας. Ερμήνευσε τους ρόλους: Belinda από το «Διδώ και Αινείας» του Purcell, Monica από το «Medium» του Menotti, Serafina από το «Il Campanello» του Donizzetti, Titania από το «Ονειρο καλοκαιρινή νύχτας» του Britten, Βασίλισσα της νύχτας από το «Μαγικό αυλό» του W.A.Mozart, Ολυμπιάδα από την «Ολυμπιάδα» του Σ. Κασσάρα, Nella από το «Gianni schicchi» του Puccini,   Pamina από το «Μαγικό αυλό» του W.A.Mozart, Αϊσέ από την ομώνυμη όπερα «Αϊσέ» του Κ. Σαμαρά. Συμμετείχε ως σολίστ σε έργα για ορχήστρα όπως το «Stabat mater» του G.B. Pergolesi, το «Gloria» του Α. Vivaldi, του Ν. Αστρινίδη, του Κ. Σαμαρά και άλλων συνθετών.


Θεόδωρος Πάντσιος (Βαρύτονος): ΠαντσιοςΣπούδασε στο Κ.Ω.Θ. και πήρε δίπλωμα Μονωδίας (τάξη Κίτσας Δαμασιώτη) και πτυχίο αρμονίας. Συνέχισε στην Ακαδημία “Mozarteum” του Salzburg και παρακολούθησε σεμινάρια με τους: Ernst Hoeflinger, Elisabeth Schwarzkopf, Christo Ludwig. Συνέπραξε σε πολλές συναυλίες και παραστάσεις όπερας με διάφορα σχήματα, ορχήστρες και οργανισμούς καθώς και σε ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε πρώτες εκτελέσεις έργων Θεσσαλονικέων συνθετών, όπως Ν. Αστρινίδη, Κ. Νικήτα, Θ. Μιμίκου, Δ. Θέμελη, Σ. Κασσάρα, Κ. Σιέμπη. Συμμετείχε στην πρώτη εκτέλεση του ημιτελούς έργου του Μ. Χατζιδάκι “Επιτάφιος” (1958) σε ποίηση Ι. Βαρβιτσιώτη σε επεξεργασία Γ. θέμελη. Διετέλεσε μέλος και σολίστ της χορωδίας “Μακεδονία” την οποία ίδρυσε ο Μίκης Θοεδωράκης και διηύθυνε ο Αντώνης Κοντογεωργίου. Δίδαξε Μονωδία και μελοδραματική στο “Σύγχρονο Ωδείο” και στο “Δημοτικό Ωδείο” Θεσσαλονίκης.

 

ΚαρυοφυλληΚαρυοφύλλη Ναταλία (Πιανίστα)
Γεννήθηκε στο Καζαχστάν. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές από μικρή ηλικία. Ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές στο Κράσνονταρ της Ρωσίας από το Κρατικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στην ειδικότητα πιάνο και συνοδείας. Εμφανίζεται σε ατομικά ρεσιτάλ.Συνοδεύει μαθητές πτυχιακών και διπλωματικών εξετάσεων. Σήμερα εργάζεται στο 1ο Γυμνάσιο Κουφαλίων ως καθηγήτρια μουσικής.

 

 

 Ακολουθήστε την παράσταση και στο facebook.