ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΜΕ ΗΧΟΥΣ. Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ.
 Εξάωρο εργαστήριο με το Θοδωρή Λώτη
 
 
29 Μαρτίου 2014
11.00-2.00 κ' 5.00-8.00
Γραφεία Ε.Ε.Μ.Ε. Ερμού 7 Θεσσαλονίκη
 
Δηλώσεις συμμετοχής έως 20 Μαρτίου This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει, με τη συνεργασία σχολείων και πανεπιστημίων, η διαμόρφωση  μεθοδολογιών που θα επιτρέπουν σε μαθητές την κατανόηση του ηχητικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και τη σύνθεση μικρών έργων/ηχοτοπίων με τη χρήση σχετικής τεχνολογίας και ήχων του περιβάλλοντος. Αυτές οι μεθοδολογίες βασίζονται κυρίως σε δύο πυλώνες: στο σολφέζ των ηχητικών αντικειμένων του Pierre Schaeffer  και στην πρακτική προσέγγιση της ακουστικής οικολογίας και των ηχοτοπίων του  Murray Schafer. Οι δύο αυτοί πυλώνες αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση κριτηρίων με τα οποία οι μαθητές κατανοούν και περιγράφουν τα ηχητικά φαινόμενα και τις μουσικές τους εφαρμογές, σχεδιάζοντας παράλληλα ομαδικά παιχνίδια με τους δασκάλους τους με σκοπό το μουσικό αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση μουσικής.

Μια ομάδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με καθηγητές και μαθητές ενός σχολείου στην Κέρκυρα, εφαρμόζει παρόμοιες μεθοδολογίες στη διάρκεια του σχολικού έτους και στα πλαίσια των μαθημάτων/projects. Οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους βγαίνουν από τις τάξεις, αφουγκράζονται το ηχητικό τους περιβάλλον, συζητούν για αυτό, αναγνωρίζουν κυριολεκτικές και μεταφορικές σημασίες, ηχογραφούν τους ήχους του, το επεξεργάζονται και το μορφοποιούν παραλλάσοντας τις σημασίες του. Το αποτυπώνουν στο μαυροπίνακα και το αναλύουν στον υπολογιστή τους. Τέλος, συνθέτουν μικρά μουσικά έργα ηχοτοπίων που παρουσιάζουν σε συναυλίες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι όλοι οι ήχοι επιλέγονται, ηχογραφούνται, αναλύονται και κατηγοριοποιούνται από τους ίδιους τους μαθητές. 

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν οι παραπάνω μεθοδολογίες και θα συζητηθούν οι έννοιες της τέχνης των ήχων και του ηχοτοπίου, της ηχητικής αντίληψης και της ηχητικής επεξεργασίας και διάδρασης. 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο μουσικό. 

Όσοι/ες θα συμμετέχουν, ενθαρρύνονται να έχουν μαζί τους λάπτοπ με εγκατεστημένο το λογισμικό Audacity

επιμορφωτής: Θοδωρής Λώτης, Συνθέτης Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών-Ιόνιο Πανεπιστήμιο www.lotis.gr

Ημέρα  Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 

Συνολική διάρκεια  6 ώρες (11.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00)

Χώρος  Γραφεία Ε.Ε.Μ.Ε.  Ερμού 7,  3ος όροφος,  Θεσσαλονίκη

Δηλώσεις συμμετοχής  Τ 6995794218,  Ε This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Συμμετοχή  12€ μέλη,  15€ μη μέλη,  8€ φοιτητές μέλη, 10€ φοιτητές μη μέλη, άνεργοι μουσικοί δωρεάν