Mαίη Kοκκίδου, Ευρωπαϊκά Μουσικά Προγράμματα Σπουδών: Φιλοσοφικοί Προσανατολισμοί, Τάσεις και Συγκριτική Θεώρηση

Eπιμέλεια: K. Tσούγκρας. 
Προλογίζουν: J. T. Humphreys, Λ. Στάμου


Για να δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου docπατήστε εδώ


ΣΗΜΕΙΩΜΑ TOY EΠIMEΛHTH EKΔOΣHΣ

Με τον παρόντα τόμο η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση εγκαινιάζει τη νέα σειρά μουσικολογικών εκδόσεων με τίτλο: "Μονογραφίες στη Μουσική Παιδαγωγική". Η σειρά φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία με νέες μονογραφίες και πραγματείες από τον ευρύ επιστημονικό χώρο της Μουσικής Παιδαγωγικής. Στους τόμους της σειράς θα δημοσιεύονται διδακτορικές διατριβές ή αντίστοιχου επιστημονικού κύρους μονογραφίες, οι οποίες θα γίνονται με αυτόν τον τρόπο προσιτές όχι μόνο στον στενό ακαδημαϊκό κύκλο των ειδικών αλλά στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό των επαγγελματιών του κλάδου ή των μουσικόφιλων.
Ο πρώτος τόμος της σειράς φιλοξενεί την πολύπλευρη εργασία της Μαίης Κοκκίδου πάνω στα Ευρωπαϊκά Μουσικά Προγράμματα Σπουδών. Θεωρώντας ότι το θέμα της εργασίας, δηλαδή η συγκριτική θεωρητική και πρακτική μελέτη επτά ευρωπαϊκών προγραμμάτων, απευθύνεται όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό-διεθνές κοινό, αποφασίστηκε η δίγλωσση έκδοση του κειμένου, κατά τρόπο ώστε οι δύο εκδόσεις να είναι αυτοτελείς και ανεξάρτητες, αλλά να συνυπάρχουν στον ίδιο τόμο.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ THΣ ΛEΛOYΔAΣ ΣTAMOY

Ένα πρόγραμμα σπουδών μουσικής ή curriculum είτε αυτό ορίζεται ως περιεχόμενο διδασκαλίας, σύστημα, διαδικασία, σύνολο εννοιών, εφαρμογή λογικής ή πραγματεία, αντανακλά συνήθως μία λιγότερο ή περισσότερο ξεκάθαρη φιλοσοφία σχετικά με τη μουσική εκπαίδευση, τις αξίες και τους στόχους της. Το curriculum, με τις πολλαπλές έννοιες που μπορεί να εμπερικλείει, ανάλογα με το πώς ορίζεται, θεάται, από πού αφορμεί και πού στοχεύει, είναι ένα σημαντικότατο ερευνητικό ζήτημα, εξαιρετικά ευρύ και πολύπλοκο. Συνεπώς, η εξέταση των μουσικών προγραμμάτων σπουδών ως διαδικασιών ή/και ως προιόντων άμεσα συνδεδεμένων με το περιβάλλον, κοινωνικό, πολιτικό ή πολιτισμικό για το οποίο δημιουργούνται, είναι ένα σπουδαίο έργο. Από την άλλη πλευρά, η συγκριτική μελέτη διαφόρων εθνικών προγραμμάτων σπουδών ή curricula για τη μουσική εκπαίδευση, παρέχει τη δυνατότητα να διαφανούν τόσο οι διαφορετικότητες όσο και οι ομοιότητες ή κοινές επιρροές, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας για ανάπτυξη και πρόοδο στη μουσική εκπαίδευση. Καθώς η ποικιλομορφία αναδύεται ως μία αναγκαία συνθήκη για την αναζήτηση της αλήθειας, οι συγκριτικές μελέτες αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στη μελέτη μουσικο-εκπαιδευτικών ζητημάτων και φαινομένων. Η θεώρηση σημαντικών και πολύπτυχων ζητημάτων όπως τα προγράμματα σπουδών μουσικής σε ένα ευρύ πλαίσιο συγκριτικής θεώρησης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά τόσο στην κατανόηση των πολλαπλών εικόνων που εκπροσωπούνται σε ένα πρόγραμμα σπουδών όσο και στις απαρχές των εικόνων αυτών στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο που τις δημιούργησε. 
Η ερευνητική εργασία της Μαίης Κοκκίδου δεν μπορεί παρά να τοποθετεί έναν από τους θεμελιακούς λίθους στην ελληνική βιβλιογραφία για περαιτέρω έρευνα σχετικά με αυτό που ονομάζεται curriculum ή πρόγραμμα σπουδών, για τη σταδιακή μείωση της πενίας του μουσικοπαιδαγωγικού ερευνητικού χώρου σε συγκριτικές μελέτες, και για την θέαση αυτού του σημαντικότατου ζητήματος μέσα από ένα υπερεθνικό αλλά κριτικό πρίσμα που αυτόματα συνεισφέρει στην ουσιαστική - και χωρίς σύνορα- ερευνητική σκέψη.

Τιμή αγοράς: 12 Ευρώ (10 Ε για τα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.). Για να προμηθευτείτε το βιβλίο επικοινωνήστε με την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση στα τηλ. 6939560404 και 2310858658 ή στην φόρμα επικοινωνίας