3

 

10ο Διεθνές Συνέδριο Ε.Ε.Μ.Ε. 

Μουσική διδασκαλία-μάθηση σε ποικίλα περιβάλλοντα: 

λειτουργίες, αξίες, αναστοχασμοί

 

31 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2025

 

Ionian University seal.   

Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα

 

Συνδιοργάνωση

IU-ni-24048-99099

Τμήμα Μουσικών Σπουδών 

 

 

Με χαρά ανακοινώνουμε τη διεξαγωγή του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), το οποίο θα διεξαχθεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2025. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά δια ζώσης (με φυσική παρουσία) σε χώρους του Ιονίου Πανεπιστημίου. Θα μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να ανταμώσουμε από κοντά και να ανταλλάξουμε ιδέες, σκέψεις, προτάσεις και αναστοχασμούς σχετικά με το πεδίο της μουσικής μάθησης στην εκπαίδευση, την κοινότητα και την κοινωνία.

 

Αντικείμενο και σκοπός του Συνεδρίου

Στο 10ο Διεθνές Συνέδριο της Ε.Ε.Μ.Ε. πραγματευόμαστε τα ποικίλα περιβάλλοντα ως παράγοντες συνδιαμόρφωσης των λειτουργιών και των αξιών της μουσικής διδασκαλίας - μάθησης στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητα. Με τον προσδιορισμό ποικίλα αναφερόμαστε, μεταξύ άλλων, σε φυσικά, πολιτισμικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά, τεχνολογικά και ψηφιακά περιβάλλοντα. Θεωρούμε ότι η βαθύτερη επίγνωση αυτών των λειτουργιών μπορεί να συνεισφέρει στον μετασχηματισμό της μουσικής εκπαίδευσης και, κατ’ επέκταση, της κοινωνίας. Εστιάζουμε ιδιαίτερα στην κριτική μουσική παιδαγωγική και στις γέφυρες θεωρίας, έρευνας και πράξης που ενισχύουν την ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση και την καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης. Πιστεύουμε στη σπουδαιότητα του αναστοχασμού όσων ασχολούνται με τη μουσική εκπαίδευση με κάθε τρόπο για τη δημιουργία συμπεριληπτικών και ευέλικτων πλαισίων, λαμβάνοντας υπόψη τα διλήμματα και τις ασυμμετρίες που παρατηρούνται στα σχολικά, κοινοτικά και κοινωνικά περιβάλλοντα.

Στον πολύβουο, υπερσύνθετο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, κορεσμένο από τα μηνύματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης, οραματιζόμαστε μουσικές αλληλεπιδράσεις με ευαισθησία, οικολογική αισθητική και νόημα. Τα άτομα που συμμετέχουν στις μουσικές ομάδες φέρνουν διάφορες δεξιότητες, εκφραστικές ικανότητες, επιθυμίες, προθέσεις και επίπεδα κατανόησης. Όταν το μουσικό πλαίσιο δεν βοηθά στη δημιουργία συνδέσεων με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η αξία των εμπειριών και των ενδιαφερόντων τους, καθώς και της μουσικής σύμπραξης και των λειτουργιών της, τείνει να υποβαθμίζεται. Πέρα από την έμφαση που έχει δοθεί στο τι, γιατί και πώς διδάσκουμε, είναι πρωταρχικής σημασίας να αναστοχαζόμαστε ως προς το πού, πότε, σε ποιους και για ποιον λόγο διδάσκουμε. Σε αυτόν τον ορίζοντα, καλούμαστε να καλλιεργούμε την προσωπική, κοινωνική, ιδεολογική, πολιτισμική, ηθική και αισθητική μας μουσική σκέψη και στάση, ώστε να προάγουμε μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις για έναν πιο βιώσιμο κόσμο. 

 

Προτεινόμενοι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου:

  1. Φυσικά περιβάλλοντα και ευαισθητοποίηση μέσω της μουσικής: οικολογική προστασία, βιωσιμότητα, ηθική ευθύνη, κλιματική κρίση

  2. Εμπειρίες, αξίες και πρακτικές της μουσικής και ηχητικής εκπαίδευσης 

  3. Κοινωνικό μουσικό περιβάλλον: οικογένεια, ομάδες συνομηλίκων, κοινότητες

  4. Συμπερίληψη, περιθωριοποίηση, εκφοβισμός και αποκλεισμός: φυλή, θρησκεία, γλώσσα, φύλο, σεξουαλικός προσανατολισμός, στερεότυπα, προκαταλήψεις, δεοντολογία

  5. Μουσική στην ειδική αγωγή: διαφοροποιημένες και εξατομικευμένες προσεγγίσεις, καθολικός σχεδιασμός, γέφυρες συνύπαρξης και διάδρασης

  6. Μουσική εκπαίδευση για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα: κριτική παιδαγωγική, κοινωνική συνείδηση, καταναλωτισμός

  7. Διαθεματικές προσεγγίσεις στη μουσική εκπαίδευση: σύνδεση σχολείου και ζωής, ενίσχυση διαθεματικών δεξιοτήτων

  8. Προγράμματα σπουδών και κριτική προσέγγιση: δεξιότητες, μαθητοκεντρικότητα, ανεστραμμένη τάξη, διαπολιτισμικότητα, πολυαισθητηριακές εμπειρίες, πειραματισμός, φαντασία, αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση, πολύτεχνα σύνολα, μεταγνώση

  9. Ιστορικές και πολιτισμικές διαστάσεις και σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές

  10. Μουσικές εμπειρίες με νόημα: κίνηση, χορός, ακρόαση, εκτέλεση, αυτοσχεδιασμός, σύνθεση, διασκευή, διεύθυνση

  11. Φύση της μουσικής γνώσης: εκμάθηση με, για και μέσω της μουσικής

  12. Ψηφιακό περιβάλλον και μουσική εκπαίδευση: δίκτυα, πολυτροπικότητα, υβριδικότητα, πολυμέσα, βιντεοπαιχνίδια, τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τεχνολογίες εμβύθισης (εικονική, επαυξημένη και μεικτή πραγματικότητα)

  13. Ψηφιακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: οι επιδράσεις τους στη μουσική μάθηση και στην προσωπική ανάπτυξη 

  14. Δια βίου μάθηση των εκπαιδευτικών μουσικής: ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω διαδικτυακών μαθημάτων και MOOCs

  15. Εναλλακτικά μουσικά όργανα: χρήσεις και περιβάλλοντα, τεχνουργήματα, κατασκευές από φυσικά ή βιώσιμα υλικά, διεπαφές, αξίες 

  16. Πλουραλισμός και μουσικοί πολυγραμματισμοί: συμφραζόμενες μεταβλητές, επικοινωνία, πολιτισμικοί κώδικες, αναπαραστάσεις, δημοφιλής μουσική, παγκοσμιοποίηση, ‘χαμηλή’ και ‘υψηλή’ μουσική κουλτούρα

  17. Μουσική ψυχολογία και ταυτότητες: διαμόρφωση της μουσικής ταυτότητας και της αυτοαντίληψης

  18. Μουσική και κοινότητες: κοινωνική προσφορά, ακτιβισμός, αρτιβισμός, ευζωία, αισθητική της φροντίδας

 

Επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου: Ελληνικά ή Αγγλικά

 

Υποβολή προτάσεων

Έναρξη υποβολής προτάσεων: 15 Δεκεμβρίου 2024

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής προτάσεων: 17 Φεβρουαρίου 2025

Πλατφόρμα υποβολής προτάσεων: https://apps.eeme.gr/

Ενημέρωση για την αποδοχή ή όχι της πρότασης: ως τις αρχές Μαΐου 2025

Τα αποτελέσματα των κρίσεων θα είναι διαθέσιμα στο https://apps.eeme.gr/

Οι ενδιαφερόμενοι/ες προσκαλούνται να υποβάλλουν τις περιλήψεις των προτάσεών τους στα ελληνικά και στα αγγλικά, ή μόνο στα αγγλικά για τις παρουσιάσεις σε αγγλική γλώσσα για τις παρακάτω τύπου παρουσιάσεις:

- Προφορικές ανακοινώσεις:

  α) ερευνητικές εργασίες διάρκειας 20’ (15΄ παρουσίαση και 5΄ συζήτηση)

  β) πρακτικές εφαρμογές (10΄ παρουσίαση και 5΄ συζήτηση)

- Αναρτημένες ανακοινώσεις (εκτυπωμένα πόστερ σε διαστάσεις Α1, 59,4*84,1 εκ.)

- Στρογγυλές τράπεζες διάρκειας 60 ή 90 λεπτών (με εισηγήσεις έως 15 λεπτών και συζήτηση)

- Θεματικές ομαδικές παρουσιάσεις σε μορφή pecha kucha (30’ παρουσιάσεις και 10’ συζήτηση)

- Εργαστήρια (60΄)

- Βιντεοσκοπημένες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις  (10΄ και 5΄συζήτηση)

Όλες οι περιλήψεις θα αξιολογηθούν ανώνυμα από τουλάχιστον δύο (2) κριτές της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου.

Ενημέρωση για την αποδοχή ή όχι της πρότασης: ως τις αρχές Μαΐου 2025

Τα αποτελέσματα των κρίσεων θα είναι διαθέσιμα στο https://apps.eeme.gr/

 

Οδηγίες για την υποβολή των περιλήψεων προς αξιολόγηση:

 

-  Προφορικές ανακοινώσεις/αναρτημένες ανακοινώσεις

Οι ενδιαφερόμενες/οι για παρουσίαση προφορικών ή αναρτημένων ανακοινώσεων χρειάζεται να στείλουν προς αξιολόγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά, ή μόνο στα αγγλικά για τις ανακοινώσεις στην αγγλική γλώσσα, περίληψη της πρότασής τους (300-350 λέξεις με 3-5 βιβλιογραφικές παραπομπές και 3-5 λέξεις κλειδιά) και σύντομο βιογραφικό (μέχρι 100 λέξεις).

- Εργαστήρια 

Οι ενδιαφερόμενες/οι για παρουσίαση εργαστηρίου χρειάζεται να στείλουν προς αξιολόγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά, ή μόνο στα αγγλικά, περιγραφή της θεματικής και των δράσεων (400-500 λέξεις με 1-3 βιβλιογραφικές παραπομπές και 3-5 λέξεις κλειδιά), τον απαιτούμενο εξοπλισμό και σύντομο βιογραφικό (μέχρι 100 λέξεις). 

- Στρογγυλές τράπεζες

Οι ενδιαφερόμενες/οι για παρουσίαση στρογγυλής τράπεζας χρειάζεται να στείλουν προς αξιολόγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά, ή μόνο στα αγγλικά, τον τίτλο της στρογγυλής τράπεζας, την περιγραφή του θέματος (400-500 λέξεις με 3-5 βιβλιογραφικές παραπομπές και 3-5 λέξεις κλειδιά), τα ονόματα των εισηγητριών/ών και τις ιδιότητές τους και τους επιμέρους τίτλους των εισηγήσεων. 

- Θεματικές ομαδικές παρουσιάσεις σε μορφή pecha kucha

Οι ενδιαφερόμενες/οι για θεματική ομαδική παρουσίαση χρειάζεται να στείλουν προς αξιολόγηση στα ελληνικά και στα αγγλικά, ή μόνο στα αγγλικά, τον τίτλο της ομαδικής παρουσίασης, την περιγραφή του θέματος (400-500 λέξεις με 3-5 βιβλιογραφικές παραπομπές και 3-5 λέξεις κλειδιά), τα ονόματα των εισηγητριών/ών και τις ιδιότητές τους και τους επιμέρους τίτλους των εισηγήσεων. 

  • Βιντεοσκοπημένες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις

Οι ενδιαφερόμενες/οι για την παρουσίαση βιντεοσκοπημένων καλλιτεχνικών παρουσιάσεων χρειάζεται να στείλουν προς αξιολόγηση τις παρουσιάσεις με τον παρακάτω τρόπο: 

Τα προς κρίση βίντεο θα πρέπει να αναρτηθούν σε ιδιωτικό κανάλι στο YouTube μη καταχωρισμένο. Στη συνέχεια, ο σύνδεσμος, όπως και τα στοιχεία επικοινωνίας της/του υπευθύνου (ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, τηλέφωνο και email) θα υποβληθούν στο αντίστοιχο πεδίο στην πλατφόρμα https://apps.eeme.gr/ μέχρι τις 7 Απριλίου 2025. Τα βίντεο που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. 

Προδιαγραφές των προς υποβολή βίντεο

Τα βίντεο θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προδιαγραφές: 

  1. Οι καλλιτεχνικές δράσεις να είναι πρωτότυπες  

  2. Η συνολική διάρκεια του βίντεο να είναι 3’ - 5’ 

  3. Το βίντεο να μην είναι δημοσιευμένο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

  4. Το περιεχόμενό του να είναι συναφές με τους θεματικούς άξονες του Συνεδρίου

  5. Το βίντεο να ακολουθεί τις παρακάτω τεχνικές προδιαγραφές:

 

  • Ποιότητα βίντεο: 720p ή 1080p HD (Ρυθμός καρέ: 25 fps / Αναλογία: 16:9)
  • Ποιότητα ήχου: 128 kbps bitrate ή μεγαλύτερο

 

Η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών και συναινέσεων των συμμετεχόντων και των γονέων/κηδεμόνων τους για την παρουσίαση του βίντεο στο συνέδριο είναι ευθύνη του υπεύθυνου εκπαιδευτικού.

 

Εγγραφή εισηγητών/εισηγητριών και συνέδρων

 

Πλατφόρμα εγγραφής: https://apps.eeme.gr/

Κόστος εγγραφής εισηγητών/τριών: Μέχρι 1 Ιουνίου Από 2 Ιουνίου μέχρι 30 Ιουνίου
  • Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. (2025)

  • Μη μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. 

  • Προπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. (2025) και φοιτητές/ήτριες των συνεργαζόμενων τμημάτων

  • Προπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες

55 €

85 €

10 €

20 €

80 €

110 €

20 €

30 € 

Κόστος εγγραφής συνέδρων Μέχρι 1 Ιουνίου Μετά τις 2 Ιουνίου      
  • Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. (2025)

  • Μη μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.  

  • Προπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες - μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. (2025) - και φοιτητές/ήτριες των συνεργαζόμενων πανεπιστημιακών τμημάτων

  • Προπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες, μη μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.

25 €

55 €

Δωρεάν

15 €

35 €

65 €

10 €

25 €

 

Εγγραφές/υποβολές προτάσεων: https://apps.eeme.gr/ - Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 
 

3311