Ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός «Αγία Ανυσία» ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη, από την Μαρία Αλεξάνδρου και την Ναυσικά Κουλούρη, σε συνεργασία με άλλες φίλες της Ψαλτικής Τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2017 η χορωδία ανήκει στην Ε.Ε.Μ.Ε. Υπεύθυνη της χορωδίας είναι η Μαρία Αλεξάνδρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ. Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στόχος της χορωδίας είναι η μόρφωση και η ανάπτυξη της μουσικότητας, μέσα από την εκμάθηση, από κοινού μελέτη και εμβάθυνση της βυζαντινής μουσικής, και η διάδοση της τέχνης αυτής στην ευρύτερη εκπαίδευση και την κοινωνία. Ο χορός συνεργάστηκε με διάφορους φορείς της Ελλάδας και συμμετείχε σε ημερίδες, συναυλίες, κοινωνικά δρώμενα και λατρευτικές συνάξεις.

Στις δραστηριότητές της συγκαταλέγονται τα εξής:

- Συνεργασία με τον φορέα «Κοινωνία Ορθοδοξίας», κατά τα έτη 2015-17, με ηχογράφηση πολλών απολυτικίων Αγίων γυναικών: http://www.koinoniaorthodoxias.org/vyzantini_mousiki/apolitikia/

- Παρουσίαση στην Επιστημονική Εσπερίδα Σχέσεις Ρωσίας – Αγίου Όρους, Αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος», Θεσσαλονίκη, 7.3.2016.

- Διαδραστική διάλεξη με τίτλο «Βυζαντινή μουσική για όλους», σε συνεργασία με την Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., και τη Γυναικεία Βυζαντινή Χορωδία «Αγία Ανυσία». Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, Θεσσαλονίκη, 16.4.2016.

- Εσπερίδα-Εργαστήρι «Όψεις διδακτικής της Βυζαντινής Μουσικής» και «Λόγος – Μέλος – Εικόνα στον κύκλο των Χριστουγέννων». Το εργαστήρι έλαβε χώρα στην ΕΕΜΕ Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2017, σε συνεργασία με: την Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής, με φοιτητές από το μάθημα «Όψεις Διδακτικής της Βυζαντινής Μουσικής», με τη δρ. Μαρία Βουτσά και τον καθηγητή φωνητικής κ. Ναθαναήλ Evans.

- Παρουσίαση με βυζαντινά τροπάρια και κάλαντο στην Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, 10.2.2018, στην γιορτή της Κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Γυναικείος Βυζαντινός Χορός της Ε.Ε.Μ.Ε. «Αγία Ανυσία»

- Συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία, ήχος πλ. α΄, Κυριακή του Τυφλού, Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 13.5.2018

- «Κασσιανή, η βυζαντινή ποιήτρια και συνθέτιδα - αφιέρωμα μουσικολογικό και καλλιτεχνικό», Δευτέρες της Τέχνης στο ΑΠΘ, Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., 29 Μαΐου 2018, σε συνεργασία με διάφορα άλλα σχήματα: https://www.auth.gr/video/25501

- Συναυλία «Μαθαίνοντας βυζαντινά τροπάρια», στο πλαίσιο του 8oυ Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) «Μουσική Εκπαίδευση και Κοινωνία: νέες προκλήσεις, νέοι προσανατολισμοί», Θεσσαλονίκη, 25.11.2018. Με τη συμμετοχή φοιτητριών του μαθήματος «Όψεις διδακτικής της βυζαντινής μουσικής», από το Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ.

- Παράσταση με κάλαντα και δημοτικά τραγούδια, σε συνεργασία με μέλη της Ομάδας Παλαιογραφίας και φοιτητές του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ., στο StreetWork, Θεσσαλονίκη, 14.12.2018.

- Παράκληση Αγίας Ανυσίας, 30.12.2018, Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης. - Μικρή συναυλία στο πλαίσιο της Βραδιάς Ρωσσικής Ποίησης για το Άγιον Όρος, 17.3.2019, Δημοτικό Θέατρο Σταυρουπόλεως, Θεσσαλονίκη.

- Moυσικό δρώμενο στην Ημερίδα «Η ανθρώπινη φωνή – όψεις φωνητικής από μια άλλη σκοπιά», 6.4.2019, Φουαγιέ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Θέρμη. - Συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία, ήχος πλ. α΄, Κυριακή του Τυφλού, Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 2.6.2019.

- Ηχογραφήσεις για την Παράκληση της Αγίας Ανυσίας, 2017 και 20.6-4.7.2019, ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Πανουσάκης (υπό έκδοση).

- Συμμετοχή στο 1o Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία», με μουσικά παραδείγματα στην ομιλία «Μουσικολογικοί στοχασμοί για τη διακονία της γυναικείας φωνής στην Ψαλτική Τέχνη», workshop «Κασσιανή, η βυζαντινή ποιήτρια και συνθέτιδα», συναυλία «Μικρό μουσικό αφιέρωμα σε Θεσσαλονικείς Αγίους των πρωτοχριστιανικών χρόνων», δρώμενο «Κασσιανή», 23.11.2019, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Θέατρο στην Παλαιά Ηλεκτρική, Βόλος, σε συνεργασία με φοιτήτριες του μαθήματος Όψεις Διδακτικής της Βυζαντινής Μουσικής (Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ.) και τις υπόλοιπες χορωδίες που ήρθαν στο Φεστιβάλ.

* Οι θεματικές στις οποίες επικεντρώνεται η διδακτική στη χορωδία είναι: στοιχεία φυσικής φωνητικής, εκμάθηση και εμβάθυνση βυζαντινής σημειογραφίας, εκμάθηση βασικής θεωρίας της οκταηχίας, κουρντίσματα (με βοήθεια κανονακιού και ισοκράτη), εκμάθηση ρεπερτορίου, από το απλούστερο στο συνθετέστερο, ανίχνευση δυνατοτήτων της γυναικείας φωνής στην Ψαλτική Τέχνη κ.ά. 

3045