Δημοφιλης Μουσικη 3 35.9 x 25 cmΚοκκίδου, Μ. (2023). Δημοφιλής μουσική. Μεταμοντερνισμός, ηγεμονίες, ιδεολογίες, μύθοι. Τόμος 3. Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση 

pdfΠεριεχομενα.pdf

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γιάννης Μυγδάνης, Μαίη Κοκκίδου 

Σελιδοποίηση: Γιάννης Μυγδάνης

ISBN: 978-618-5821-00-5 

Τα τραγούδια της δημοφιλούς μουσικής είναι πολυσημικά και πολιτισμικά πλαισιωμένα, διαθέσιμα για τη δόμηση νοημάτων, στη συνδυαστική λειτουργία των μουσικών και εξωμουσικών κωδίκων. Τα νοήματα δεν αποκωδικοποιούνται εύκολα, καθώς αναδύονται σε διάφορα μουσικά, κοινωνικά, αισθητικά και ιδεολογικά περιβάλλοντα. Συμπληρωματικές πηγές νοήματος είναι η φωνητική έκφραση και οι περσόνες των καλλιτεχνών, το μουσικό είδος, η δομή των τραγουδιών, τα ηχοχρώματα των οργάνων, η τεχνολογία και η διαπραγμάτευση αξιών, μεταξύ πολλών άλλων. Συνεπώς, τα τραγούδια είναι κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι μας «λένε» οι στίχοι. Δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα και πολιτισμικές σφαίρες. Το τρίπτυχο που προτείνω είναι η πολυτροπική περιγραφή-ανάλυση-ερμηνεία των τραγουδιών, που εστιάζει στα μουσικά συμβάντα και στη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε μουσική δήλωση ως εκκίνηση για πιθανές συνδηλώσεις, στο πολιτισμικό συγκείμενο ενός κομματιού. Η προσδοκία για μία και μοναδική ‘αντικειμενική’ κατανόηση είναι μάλλον ουτοπική, κάτι που δείχνει πως πρέπει να αποφύγουμε απλουστευμένα ή γενικευμένα συμπεράσματα.

Τιμή αγοράς: 15 € (10 € για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.)

Για παραγγελίες επικοινωνήστε με το mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.