Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό της Ε.Ε.Μ.Ε., φορείς δράσης της Ε.Ε.Μ.Ε. είναι και οι Επιτροπές και οι Ομάδες Εργασίας που συγκροτούνται από μέλη που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και δραστηριοποιούνται με κοινούς επιστημονικούς προσανατολισμούς.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Αμεσοι στόχοι των Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας της Ε.Ε.Μ.Ε. είναι μεταξύ των άλλων:
η επιμέλεια επιστημονικών και μουσικοπαιδαγωγικών δράσεων και συναντήσεων με στόχο την προώθηση τη διδακτική και τη διδασκαλία της μουσικής στο αντικείμενό τους. Τα μέλη των Ομάδων Εργασίας/Επιτροπών πρέπει να είναι οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. (βλ. Καταστατικό Άρ. 20).
Οι ήδη υπάρχουσες ομάδες εργασίες είναι:
1. Συντακτική Επιτροπή: Επικεφαλής: Ζωή Διονυσίου και Θεοχάρης Ράπτης (Μουσικοπαιδαγωγικά) και Δήμητρα Κόνιαρη (Μουσική Εκπαίδευση)
2. Ομάδα για τα Μουσικά Σχολεία, Επικεφαλής: Ανθούλα Κολιάδη-Τηλιακού (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
3. Ομάδα Διδακτικής των Εγχόρδων Οργάνων, Επικεφαλής: Δημήτρης Μπαχτσεβανίδης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
4. Ομάδα για την Προσχολική και Πρωτοβάθμια Μουσική Εκπαίδευση, Επικεφαλής: Δέσποινα Καλανταρίδου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
5. Ομάδα για τον Ήχο στην Εκπαίδευση, Επικεφαλής: Δημήτρης Σαρρής (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
6. Ομάδα για τη Δευτεροβάθμια Μουσική Εκπαίδευση (σύντομα και πάλι κοντά σας)
7. Ομάδα για την Παιδαγωγική της Διδασκαλίας του Πιάνου (σύντομα και πάλι κοντά σας)
8. Ομάδα Μελέτης Αναλυτικών Προγραμμάτων (σύντομα και πάλι κοντά σας)
9. Ομάδα Παιδαγωγικής Πνευστών Οργάνων (υπό διαμόρφωση)
10. Ομάδα για τη Μουσική Εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή (υπό διαμόρφωση)
11. Ομάδα Μελέτης Παραδοσιακών Οργάνων (υπό διαμόρφωση)
12. Ομάδα Οργάνωσης Εκδηλώσεων (υπό διαμόρφωση)
13. Ομάδα Μουσικής Τεχνολογίας (υπό διαμόρφωση)
14. Ομάδα Γραμματειακής Υποστήριξης και Επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2) Ομάδα για τα Μουσικά Σχολεία
H Ομάδα Εργασίας για τα Μουσικά Σχολεία έχει ως στόχο τη διοργάνωση δράσεων και συναντήσεων με θέμα την προώθηση και στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των Μουσικών Σχολείων της χώρας μας. Απευθύνεται σε συναδέλφους μουσικής που εργάζονται είτε ως μόνιμοι, είτε ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι σε Μουσικά Σχολεία, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερώνεται για τις νέες τάσεις και καινοτόμες πρακτικές που αφορούν τόσο στη διδασκαλία ατομικών οργάνων, όσο στη διεύθυνση μικρών και μεγάλων μουσικών συνόλων.
3) Ομάδα για την Διδακτική των Εγχόρδων Οργάνων
Η Ομάδα Διδακτικής των Εγχόρδων Οργάνων απευθύνεται σε συναδέλφους μουσικής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διδασκαλία των εγχόρδων οργάνων, σε καθηγητές βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου και κοντραμπάσου, σε σπουδαστές εγχόρδων αλλά και γενικότερα σε όσες και όσους ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις και τις καλές πρακτικές στη διδασκαλία των εγχόρδων.
4) Ομάδα για την Προσχολική και Πρωτοβάθμια Μουσική Εκπαίδευση
H Ομάδα Εργασίας για την Προσχολική και Πρωτοβάθμιας Μουσική Εκπαίδευση της Ε.Ε.Μ.Ε. έχει ως στόχο τη διοργάνωση δράσεων και συναντήσεων με θέματα που αφορούν τον συγκεκριμένο χώρο. Απευθύνεται σε νηπιαγωγούς και δασκάλους, καθηγητές μουσικής, που εργάζονται είτε ως στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, σε φοιτητές παιδαγωγικών και μουσικών τμημάτων αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερώνεται για τις νέες τάσεις και καινοτόμες πρακτικές που αφορούν στη μουσική εκπαίδευση παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
5 ) Ομάδα για τον Ήχο στην Εκπαίδευση
Η Ομάδα Εργασίας για τον Ήχο στην Εκπαίδευση στοχεύει να είναι μια ομάδα που θα λειτουργεί κατά βάση εξ αποστάσεως σύγχρονα και ασύγχρονα. Αφορά μέλη της ΕΕΜΕ που ενδιαφέρονται για το θέμα και προτίθενται να συνεισφέρουν στο έργο της ομάδας, σύμφωνα με τις προσωπικές τους επιστημονικές και εκπαιδευτικές αναζητήσεις αλλά και δεξιότητες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να αφορούν στην χρήση ξένων γλωσσών, στην τεχνογνωσία δημιουργίας ηλεκτρονικών εγγράφων, οργάνωσης αρχείων, δεδομένων κ.λπ. Στοχεύει, επίσης, να λειτουργεί όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, στην βάση της επιστημονικής τεκμηρίωση των δράσεών της και προκειμένου να επέχει θεσμική διάσταση ως ομάδα με συγκεκριμένες διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την εγκυρότητα των εργασιών της.
6 ) Ομάδα για τη Δευτεροβάθμια Μουσική Εκπαίδευση
Η Ομάδα Εργασίας για τη Δευτεροβάθμια Μουσική Εκπαίδευση είναι μία από τις ομάδες εργασίας που λειτουργούν στα πλαίσια της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση και αριθμεί σήμερα πάνω από 100 μέλη. Η ομάδα ασχολείται με όλα τα θέματα που προκύπτουν από τη διδασκαλία της μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πρωταρχικά η ομάδα στοχεύει να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει τους καθηγητές μουσικής, καθώς και να επιλύσει, αν αυτό είναι εφικτό, ερωτήματα που τους απασχολούν. Οι στόχοι της ομάδας εργασίας που τέθηκαν ευθύς εξαρχής είναι: συλλογή έντυπου και οπτικο-ακουστικού υλικού που χρησιμοποιείται στο μάθημα της μουσικής στα γυμνάσια, καταγραφή υλικού και δημιουργία βιβλιογραφικού καταλόγου, δημιουργία αρχείου με έντυπο και οπτικο-ακουστικό υλικό και δημοσίευση άρθρων στο περιοδικό της Ε.Ε.Μ.Ε. Στα πλαίσια ενημέρωσης των συναδέλφων καθηγητών, η ομάδα οργανώνει διαλέξεις και σεμινάρια. Μέλη της Ομάδας για τη Δευτεροβάθμια Μουσική Εκπαίδευση μπορούν να είναι οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε., τα οποία εργάζονται στη Μέση Εκπαίδευση ή απλά ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις και την ενημέρωσή τους στο συγκεκριμένο τομέα.
7) Ομάδα για την Παιδαγωγική του Πιάνου
Οι στόχοι της Ομάδας επικεντρώνονται στους εξής τομείς:
Διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων.
Δημοσίευση άρθρων και ενημερωτικών σημειωμάτων στην εφημερίδα και το περιοδικό της Ε.Ε.Μ.Ε.
Ενημέρωση των μελών της ομάδας πάνω στις σύγχρονες μεθόδους πιάνου, στα καινούργια παιδαγωγικά συστήματα, στο μοντέρνο πιανιστικό ρεπερτόριο, τις νέες εκδόσεις κ.ά.
Προώθηση προτάσεων στους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερομένους, πάνω στα θέματα εκπαίδευσης των δασκάλων πιάνου, καθώς και στα θέματα της διδασκαλίας του πιάνου σ' όλα τα επίπεδα γενικότερα.
Έρευνα, καταγραφή και επεξεργασία θεμάτων που άπτονται της παιδαγωγικής του πιάνου.
Η επταμελής επιτροπή μετά από τις εκλογές της 29η Απριλίου 2015 είναι η εξής:
1. Φυτίκα Αθηνά (επικεφαλής) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
2. Βούβαρης Πέτρος (γραμματέας)
3. Ντριγκόγια Βασιλική (ταμίας)
4. Σίμου Εβίτα (μέλος)
5. Δάνη Άννα (μέλος)
6. Παπαδιά Κλειώ (μέλος)
7. Πουλούλη Αντωνέλλα (μέλος)
8) Ομάδα για τη Μουσική εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή
Η Ε.Ε.Μ.Ε. στo πλαίσιο του ευρύτερου ενδιαφέροντος που έχουν δείξει μέλη της για την μουσική εκπαίδευση των παιδιών/ ατόμων με ειδικές ανάγκες θα δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας με τίτλο «Μουσική εκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή». Σκοπός αυτής της ομάδας εργασίας είναι να προσεγγίσει την μουσική στην ειδική αγωγή από μια εκπαιδευτική σκοπιά αποβλέποντας στην υποστήριξη των μουσικών που εργάζονται σε γενικά σχολεία και αντιμετωπίζουν περιπτώσεις παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλά και όσους/όσες τοποθετούνται σε ειδικά σχολεία. (υπό διαμόρφωση)
9) Ομάδα Γραμματειακής Υποστήριξης και Επικοινωνίας
Στόχος της η ταχύτερη εξυπηρέτηση των μελών και η επικοινωνία μεταξύ τους. Επίσης η ομάδα έχει υπό την ευθύνη της την διαχείρηση της βιβλιοθήκης και την λειτουργία των γραφείων της Ένωσης. Η ομάδα γραμματειακής υποστήριξης και επικοινωνίας έχει συγκεντρώσει όλα τα email των μελών της Ένωσης τα οποία έχουν καταχωρηθεί σε ειδική βάση δεδομένων ώστε να υπάρχει και ηλεκτρονική πληροφόρηση (κοινοποίηση μέσω e-mail) για τις δραστηριότητες της Ένωσης. Όποιο από τα μέλη δεν έχει εγγραφεί σε αυτόν το κατάλογο και έχει email, μπορεί να το κάνει απλά στέλνοντας ένα email με τα στοιχεία του και την ηλεκτρονική του διεύθυνση στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κάθε μέλος της Ε.Ε.Μ.Ε. που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις Ομάδες Εργασίας μπορεί να επικοινωνήσει με τον ή τους υπευθύνους για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις που αφορούν τη λειτουργία της Ομάδες Εργασίας της επιλογής του καθώς και με το mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.