Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019Ακογιούνογλου ΦΒ

Μουσικοπαιδαγωγικό Εργαστήρι με την Μίτσυ Ακογιούνογλου

Θέμα: Με τη δύναμη του κύκλου 

Ώρα: 17:00-19:00 (ώρα προσέλευσης: 16:30-17:00)

Χώρος: Ε.Ε.Μ.Ε., Ερμού 7, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη

 

Στη μουσική ο κύκλος είναι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία μας και ο κύκλος κρουστών ή ένας κύκλος ρυθμών δίνει σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, μαθήτριες, καθηγητές και καθηγήτριες να συνυπάρχουν μέσα από την αυθόρμητη μουσική δημιουργία. Ταυτόχρονα, ένας κύκλος κρουστών ή ένας κύκλος ρυθμών προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο για όλους, μία πολυαισθητηριακή δυνατότητα μάθησης και προάγει την ατομική έκφραση εντός ενός συλλογικού μουσικού δρώμενου. Στο εργαστήρι θα αναπτύξουμε το λεξιλόγιο του μουσικού κύκλου (θεμελίωση βασικού ρυθμού, καθοδήγηση ομάδας, συγχρονισμό, καθρέφτισμα, ηχώ, ερώτηση-απάντηση, διαφοροποίηση, μίμηση, τροχιά και άλλα), θα δούμε τρόπους καθοδήγησης και εμψύχωσης της ομάδας και θα γνωρίσουμε μουσικά ρυθμικά παιχνίδια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στους κύκλους που δημιουργούμε στις τάξεις μας.

Οικονομική συμμετοχή: 10 € (Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.-2019: είσοδος ελεύθερη).

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2895

Τραγουδώντας Χορωδιακά για τα Χριστούγεννα!
Μελιγκοπούλου 5

Εισηγήτρια: Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου

Ημέρα: Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ώρα: 11:00-18:00

Χώρος: Ε.Ε.Μ.Ε.

Η Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου θα διδάξει ένα πρωτοτυπο χριστουγεννιάτικο σεμινάριο διεύθυνσης χορωδίας! Η προσέγγιση της τεχνικής της χορωδιακής διεύθυνσης θα γίνει μέσα από ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο χριστουγεννιάτικης χορωδιακής μουσικής, κατάλληλο για σχολικές και παιδικές ή εφηβικές χορωδίες. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχει και μικρή εργαστηριακή χορωδία με παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, όπου η μαέστρος θα παρουσιάσει στην πράξη τη διδακτική διαδικασία των έργων και θα εξηγήσει ζητήματα που αφορούν τις ιδιαιτερότητες της παιδικής και της εφηβικής φωνής, καθώς και θέματα που αφορούν τη φωνητική εκπαίδευση των νεαρών χορωδών μέσα από το χορωδιακό τραγούδι.

Θα δοθεί μουσικοπαιδαγωγικό υλικό και βεβαίωση παρακολούθησης

Εγγραφή-Δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/dWWyeLV7HsQnYzv96

Οικονομική συμμετοχή:

Εγγραφή και πληρωμή* μέχρι και την Τεταρτη 27/11/19: 60€ (Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.-2019: 40 € και Μέλη της Χορωδίας της Ε.Ε.Μ.Ε.-2019: 20 €)

Πληρωμή από την Πέμπτη 28/11/19 και μετά: 70€ (Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.-2019: 45 € και Μέλη της Χορωδίας της Ε.Ε.Μ.Ε.-2019: 25 €)

*  Η πληρωμή μπορεί να γίνει στα γραφεία της Ε.Ε.Μ.Ε., Ερμού 7, τις μέρες και ώρες των δράσεων της ένωσης ή με κατάθεση στον λογαριασμό: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR06 0110 2230 0000 2234 8020 557 με αναγραφή του ονοματεπώνυμου του αποστολέα και : Εργαστήριο Μελιγκοπούλου. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής από άλλη τράπεζα, εκτός Εθνικής, παρακαλούμε να προσθέσετε 4 ευρώ στο ποσό που πληρώνετετο οποίο αντιστοιχεί στην προμήθεια που κρατά η τράπεζα για τη συναλλαγή, και να γράψετε στο όνομα του αποδέκτη ολόκληρο το όνομα της Ένωσης, Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (και όχι Ε.Ε.Μ.Ε.).  Σας ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό.

2894

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Μουσικοπαιδαγωγικό Εργαστήρι: Με εργαλείο τη δύναμη του κύκλου 

Εισηγήτρια: Μίτσυ Ακογιούνογλου

Ώρα: 17:00-19:00 (ώρα προσέλευσης: 16:30-17:00)

Χώρος: Ε.Ε.Μ.Ε., Ερμού 7, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη

 

... Στο εργαστήρι θα αναπτύξουμε το λεξιλόγιο του μουσικού κύκλου (θεμελίωση βασικού ρυθμού, καθοδήγηση ομάδας, συγχρονισμό, καθρέφτισμα, ηχώ, ερώτηση-απάντηση, διαφοροποίηση, μίμηση, τροχιά και άλλα), θα δούμε τρόπους καθοδήγησης και εμψύχωσης της ομάδας και θα γνωρίσουμε μουσικά ρυθμικά παιχνίδια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στους κύκλους που δημιουργούμε στις τάξεις μας. Περισσότερες πληροφορές.

 

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Εργαστήρι Διεύθυνσης Παιδικής-Νεανικής-Σχολικής Χορωδίας: Τραγουδώντας χορωδιακά για τα Χριστούγεννα!

Εισηγήτρια:  Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου

Ώρα: 11:00-18:00 (ώρα προσέλευσης-εγγραφές: 10:15-11:00)

Χώρος: Ε.Ε.Μ.Ε., Ερμού 7, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη

 

Η Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου θα διδάξει ένα πρωτοτυπο χριστουγεννιάτικο σεμινάριο διεύθυνσης χορωδίας! Η προσέγγιση της τεχνικής της χορωδιακής διεύθυνσης θα γίνει μέσα από ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο χριστουγεννιάτικης χορωδιακής μουσικής, κατάλληλο για σχολικές και παιδικές ή εφηβικές χορωδίες. ... Πληροφορίες εδώ.

Γραφτείτε πριν τις 27/11/19 και επωφεληθείτε από τις προνομιακές τιμές έγκαιρης συμμετοχήςhttps://forms.gle/dWWyeLV7HsQnYzv96 

2893

Η 24η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελώνΣυνέλευση της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 19:30, στον χώρο της Ε.Ε.Μ.Ε. στη Θεσσαλονίκη (Ερμού 7, 3ος οροφος). Ως πρώτη ημερομηνία σύγκλισης της συνέλευσης λογίζεται η 16η Νοεμβρίου 2019.

Παρακαλούνται τα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. να προσέλθουν στη συνέλευση.

Θέματα ημερήσιας διάταξης
1. Επικύρωση πρακτικών προηγούμενης, 23ης, Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (8/12/2018)
2. Απολογισμός των δράσεων του Δ.Σ. (Νοέμβριος 2018 - Νοέμβριος 2019)
3. Οικονομικός απολογισμός για το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2018 - Νοέμβριος 2019.
4. Εξουσιοδότηση της Γ.Σ. στο τρέχον Δ.Σ. για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων παλαιότερων Δ.Σ. σε σχέση με την καταγραφή της Ε.Ε.Μ.Ε. στα μητρώα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
5. Απολογισμός των δράσεων των ομάδων εργασίας
6. Απολογισμός των δράσεων των Χορωδιακών συνόλων της Ε.Ε.Μ.Ε.
7. Προγραμματισμός δράσεων για το διάστημα Νοέμβριος 2019 - Μάιος 2020
8. Προγραμματισμός του 9ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Μ.Ε.
9. Προτάσεις των μελών
10. Προγραμματισμός επόμενης, 25ης Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης.

Μπορείτε να μας στείλετε θέματα προς συζήτηση στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να τα καταθέσετε τη μέρα της συνέλευσης.

Σας περιμένουμε!

2892

🕚 Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019: 11:00 - 17:00Θεοδωράκης 1
Ώρα προσέλευσης - εγγραφές: 10:30-11:00

🏢 Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, Ερμού 7 (3ος όροφος), Θεσσαλονίκη

Ο αγαπητός μας μαέστρος της Χορωδίας της Ε.Ε.Μ.Ε., Δημήτρης Θεοδωράκης, θα ανοίξει τον Κύκλο Εργαστηρίων Διεύθυνσης Χορωδίας 2019-2020 που οργανώνει η Ε.Ε.Μ.Ε., με ένα εργαστήριο 8 ωρών όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία μιας σχολικής ή παιδικής/νεανικής χορωδίας, σύμφωνα με βασικές παιδαγωγικές αρχές. Βασικό ερώτημα του εργαστηρίου: πώς μπορούμε, εφαρμόζοντας τις σωστές χορωδιακές τεχνικές και αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της χορωδίας, να πετύχουμε άρτιο ηχητικό και μουσικό αποτέλεσμα, με σωστό κούρδισμα, σωστή τοποθέτηση της φωνής και ωραίο ήχο, ενώ παράλληλα να κάνουμε ευχάριστη και δημιουργική την πρόβα μας;

Το εργαστήριο αποτελείται από τρία μέρη :
- Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της φωνής
- Παιδαγωγική της χορωδίας
- Βασικές αρχές διεύθυνσης - κινησιολογία

Το εργαστήριο απευθύνεται σε διευθυντές παιδικών και νεανικών χορωδιών, χορωδιών ωδείων και μουσικών εργαστηρίων καθώς και σε καθηγητές μουσικής Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να οργανώσουν μια χορωδία στο σχολείο τους. Θα ακολουθήσουν μέσα στο 2019-2020 άλλα 6 εργαστήρια με εισηγητές διακεκριμένους μαέστρους!

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής/εγγραφές: https://forms.gle/zTaUYUwasmEMyM8v5

Συμμετοχή: 60 ευρώ
Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.: 40 ευρώ
Μέλη της Χορωδίας της Ε.Ε.Μ.Ε.: 25 ευρώ

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σας περιμένουμε!

2889

🕚 Κυριακή 20 Οκτωβρίου: 11 π.μ. - 2 μ.μ.Wouter
Ώρα προσέλευσης/χόρδισμα-ζέσταμα: 10:30-11:00
🏢 Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, Ερμού 7 (3ος όροφος), Θεσσαλονίκη

Ο καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης Wouter Vandenabeele έρχεται στη Θεσσαλονίκη για συναυλίες και ένα ξεχωριστό σεμινάριο αυτοσχεδιασμού για κλασσικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα με θέμα "Μουσικές του κόσμου". Το σεμινάριο απευθύνεται από μεσαίο επίπεδο και πάνω.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στο να παίζουν και να αυτοσχεδιάζουν με άλλους μουσικούς. Θα αυτοσχεδιάσουν πάνω σε παραδοσιακές μελωδίες και θα εξασκηθούν στο να συνομιλούν μουσικά, συμπληρώνοντας και συνοδεύοντας ο ένας τον άλλον. Οι μουσικές που θα παίξουμε θα έχουν να κάνουν με χορευτικές παραδοσιακές μελωδίες της Κεντρικής Ευρώπης. Επίσης θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με αρχές swing και groove στην παραδοσιακή χορευτική μουσική, ποικιλμάτων και τη σχέση ποικιλμάτων και swing.

Σας περιμένουμε με το μουσικό σας όργανο και με εξερευνητική διάθεση για να αυτοσχεδιάσουμε μαζί!

! Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και ειδική έκπτωση στη συναυλία που θα ακολουθήσει το βράδυ της Κυριακής με τον Wouter Vandenabeele και τους συνεργάτες του. Θέσεις περιορισμένες. Για την καλύτερη οργάνωση του σεμιναρίου δηλώστε τώρα συμμετοχή στη φόρμα: https://forms.gle/EUn5RdkPCxFkbZhT8

Οικονομική ενίσχυση: 15 € (μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.-2019: 12 €)

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


2881

Επιστροφή στο σχολείο: Ιδέες και προτάσεις για μια δημιουργική μουσική χρονιά!

Hmerida 22 9 19

Ημερομηνία: Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Χώρος: Κρουστόφωνο, Εργαστήριο Κρουστών. Αλ. Παπαδιαμάντη 6, Θεσσαλονίκη

Εγγραφή: https://forms.gle/rBewXT6e6pE1yVef9

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και φάκελος με μουσικοπαιδαγωγικό υλικό

  Πρόγραμμα

9:30-10:00. Προσέλευση-εγγραφές
10:00-10:15. Καλοσώρισμα
10:15-11:00. Σοφία Αγγελίδου και Νίκος Θεοδωρίδης: Παίζουμε μουσική χρησιμοποιώντας υλικό από το Ψηφιακό Αποθετήριο Ευτέρπη (ολομέλεια)
11:00-11:45. Δημήτρης Θεοδωράκης: Πώς να οργανώσουμε μια παιδική ή εφηβική χορωδία (ολομέλεια)
11:45-12:00. Διάλειμμα - καφές
12:00-13:15.
Α. Μαρία Κουρκουρίκα και Κατερίνα Κουθούρη: Μουσική ακρόαση στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό
Β. Βίκυ Καραγκούνη: Ηχόδραση και Ηχορρύπανση: Το ταξίδι του ήχου στο αυτί.
13:15-14:30
Α. Εριφύλη Δαμιανού: Ένα φλάουτο με ράμφος! Ξεκινώντας το μάθημα της φλογέρας στο Δημοτικό Σχολείο.
Β. Μαρία Δημητρακοπούλου: Άντε να λύσουμε...να ξεκινήσουμε! Οργανώνοντας το μάθημα της μουσικής στo Γυμνάσιο και το Λύκειο.
14:30-15:30 Διάλειμμα για φαγητό
15:30-16:45
A. Μαρία Τσαλίκη: «Μετατρέποντας την τάξη σε ορχήστρα» - Δημιουργία και οργάνωση ορχηστρικών συνόλων στο γενικό σχολείο
B. Δέσποινα Καλανταρίδου: Παίζουμε… μουσική! Μουσικά παιχνίδια και δραστηριότητες εμψύχωσης της ομάδας στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού
16:45-17:00 Διάλειμμα - καφές
17:00-19:00 Μαίη Κοκκίδου: «Can’t stop the feeling!»: η δημοφιλής μουσική στο σχολείο (ολομέλεια)

Συμμετοχή - έξοδα φακέλου:
Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.: 10€ (μέχρι 17/9/19) και 15€ (18-22/9/19)
Μη μέλη: 20€ (μέχρι 17/9/19) και 30€ (18-22/9/19)
Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 Πληρωμή: Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στη γραμματεία της Ημερίδας ή με κατάθεση στο λογαριασμό της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

 IBAN: GR06 0110 2230 0000 2234 8020 557, BIC: ETHNGRAA
 Δικαιούχος: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση

 με αναγραφή του ονοματεπώνυμου του αποστολέα και τη σημείωση: Ημερίδα 2019

* Προσοχή: Εάν πληρώσετε τη συνδρομή σας ηλεκτρονικά από άλλη τράπεζα, εκτός της Εθνικής Τράπεζας, παρακαλούμε να προσθέσετε 4 ευρώ στο ποσό, που είναι η προμήθεια της τράπεζας, και να σημειώσετε στον αποδέκτη ολόκληρο το όνομα της Ένωσης, Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (και όχι Ε.Ε.Μ.Ε.). Σας ευχαριστούμε θερμά γι αυτό.  

Θέσεις περιορισμένες! Απαραίτητη η εγγραφή στη διεύθυνση: https://forms.gle/rBewXT6e6pE1yVef9

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2875

ΕΕΜΕ Dialektiki exoF

Έχουμε τη μεγάλη χαρά να σας παρουσιάσουμε τον νέο συλλογικό επιστημονικό τόμο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση με τον τίτλο Διαλεκτική και Πρωτοπορία στη Μουσική Παιδαγωγική. Στον τόμο αυτό γράφουν 16 αξιόλογοι επιστήμονες από τον χώρο της Μουσικής Παιδαγωγικής και της Μουσικής Εκπαίδευσης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και καταθέτουν τους προβληματισμούς τους, τα ερωτήματα και τις μελέτες τους πάνω σε σύγχρονα θέματα της μουσικοπαιδαγωγικής σκέψης. Η επιστημονική επιμέλεια και η όλη φροντίδα του εγχειρήματος αυτού είναι της Αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λήδας Στάμου, την οποία ευχαριστούμε από καρδιας.

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγραφείς του τόμου για την προσφορά και την εμπιστοσύνη τους. Επίσης, ευχαριστούμε τον Γιάννη Οικονόμου για τη δημιουργία του εξωφύλλου και τον Αχιλλέα Παπαμόσχο και την ομάδα των εκδόσεων CCity για την τελική επιμέλεια της έκδοσης.

Τέλος, πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στο προηγούμενο Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Ε. (2016-2018), που έβαλε τις βάσεις γι αυτό το έργο, και κυρίως στην Πρόεδρό του, Σοφία Αγγελίδου, που μαζί με την Λήδα Στάμου το εμπνεύστηκαν και το υποστήριξαν! 

Σας ευχόμαστε καλές αναγνώσεις! 

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.Ε. (2018-2020)

 

 

2871

Ενημέρωση-Προετοιμασία για την εισαγωγή στα Μουσικά Σχολεία 

Maios 24 MS

Πότε: Παρασκευή 24 Μαΐου

Ώρα: 18:30

Που: Ε.Ε.Μ.Ε., Ερμού 7, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη

Ομιλήτριες-συντονίστριες :

Χριστίνα Τσίγκα και Χαρά Κατσώχη

Η ενημέρωση απευθύνεται σε υποψήφιους μαθητές, γονείς μαθητών, εκπαιδευτικούς μουσικής και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2864