Η καθηγήτρια Marianne Steffen-Wittek στην ομιλία της με θέμα H αίσθηση του ρυθμού μέσω της κίνησης. Εκμάθηση ρυθμού στην παιδική ηλικία θα εστιάσει αρχικά στις θεωρητικές έννοιες του ρυθμού, με ιδιαίτερη βάση τη Ρυθμική του Émile Jaques-Dalcroze. Στον πυρήνα της Ρυθμικής, η σύνδεση μεταξύ μουσικής και κίνησης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στον τρόπο ανάπτυξης της αντίληψης και της παραγωγής ρυθμών με παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών, καθώς επίσης θα παρουσιαστούν και πρακτικά παραδείγματα. Αυτά τα παραδείγματα θα συνδεθούν με τη θεωρητική έννοια της Ρυθμικής της Holmrike Oesterhelt-Leiser, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη πρακτικών μεθόδων για την εκμάθηση ρυθμού από τα παιδιά, σε συνδυασμό με την κίνηση του σώματος, τη φωνή, (κρουστά) όργανα και άτυπη σημειογραφεία.
Την ομιλία της καθηγήτριας Marianne Steffen-Wittek θα πλαισιώσει το βιωματικό σεμινάριο της Αγγελικής Κάρτσιου με θέμα Ρυθμός και Κίνηση στην προσχολική Ηλικία και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στο σεμινάριο θα αναφερθούν οι μέθοδοι Dalcroze, Orff και Kodály και θα παρουσιαστούν σε εφαρμογή. Ο ρυθμός επηρεάζει τη γλωσσική ανάπτυξη και τη μαθηματική σκέψη. Μέσω της κίνησης βοηθά στη σωματική έκφραση και τη συντονισμένη κίνηση, καθώς και ενισχύει τη συγκέντρωση και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Στόχος είναι, οι συμμετέχοντες να βιώσουν τη σημασία του ρυθμού και της κίνησης στη μουσική εκπαίδευση, να αποκτήσουν πρακτικές ιδέες και να αναπτύξουν δεξιότητες που μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα στην εκπαιδευτική πράξη.
Λίγα λόγια για τις ομιλήτριες:
Η Marianne Steffen-Wittek σπούδασε Ρυθμική στο Folkwang University of the Arts στο Έσσεν με την Ursula Zantop-Endrup. Στη συνέχεια σπούδασε ντραμς στο Hochschule für Musik und Tanz Köln με τον Christoph Caskel. Έχει στο ενεργητικό της πολλαπλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες ως ντράμερ και συνθέτρια στη Γερμανία και στο εξωτερικό.
Έχει υπάρξει καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Χορού στην Κολωνία και έχει συνεργαστεί με το WDR (Westdeutscher Rundfunk). Από το 1995 μέχρι το 2018 ήταν καθηγήτια Ρυθμικής και Μουσικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής FRANZ LISZT
στην Βαϊμάρη και ταυτόχρονα μέχρι σήμερα είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang στο Essen. Έχει δώσει διαλέξεις και ομιλίες στην Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία, Αγγλία, Φινλανδία, Παλαιστίνη, Κίνα. Παράλληλα με την εκπαιδευτικής και καλλιτεχνική της δράση έχει εκδόσει βιβλία, τραγούδια, μουσικές και άρθρα σε περιοδικά.
Η Αγγελική Κάρτσιου είναι καθηγήτρια πιάνου σε μουσικά σχολεία και ωδεία, μουσικοπαιδαγωγός και performer artist. Σπούδασε πιάνο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με τον καθηγητή Uwe Matschke. Το 2017 εισήχθη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Hochschule für Musik Franz Liszt στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο “Elementare Musikpädagogik/Rhythmik und Performance” με καθηγήτριες την Marianne Steffen-Wittek και Meike Britt-Hübner. Έχει εμφανιστεί σολιστικά, ως μέλος μουσικής δωματίου και ως Performer artist σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Από το 2013 διδάσκει Ρυθμική Dalcroze και πιάνο σε ωδεία, μουσικά σχολεία και σχολές θεάτρου σε Ελλάδα και Γερμανία. Από το 2018 έως το 2020 ήταν συντονίστρια και εκπαιδεύτρια στην Thüringen Landesmusikakademie, σε Workshops “Μουσική και Κίνηση” με παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού, καθώς και στο Project “Ενσωμάτωση προσφύγων μέσω Μουσικής και Κίνησης” με ομάδες παιδιών, εφήβων και γυναικών