Διεθνή Βραβεία ISME - Gibson για τη Μουσική Εκπαίδευση στην Ελλάδα 2012-2014

 

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” (ΜΜΒ)

Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων με τίτλο:

ΕΥΤΕΡΠΗ: Ελληνικά τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο

Τα Διεθνή Βραβεία ISME - Gibson για τη Μουσική Εκπαίδευση αφορούν στη βράβευση ενός ή δύο φορέων – ιδρυμάτων ή μουσικοπαιδαγωγών - με αναγνωρισμένη προσφορά στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα τους. Τα βραβεία έχει καθιερωθεί να δίνονται σε κάθε συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση από το 2002 στη χώρα που φιλοξενεί το συνέδριο της ISME. Κατά τη διάρκεια του 30ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της ISME που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15-20 Ιουλίου 2012, το βραβείο ISME-Gibson για τη Μουσική Εκπαίδευση 2012 δόθηκε σε δύο φορείς: στην Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” (ΜΜΒ) για τη δημιουργία ενός κοινού project που αφορά τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

http://www.isme.org/awards/39-isme-gibson-international/155-isme-gibson-international-award-winners-2012

Μετά από στενή συνεργασία οι δύο φορείς κατέληξαν σε ένα κοινό project το οποίο εγκρίθηκε ένθερμα από το Προεδρείο της ISME και τον υπεύθυνο των βραβείων ISME-Gibson. Έτσι από τον Ιανουάριο του 2013 έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων με ελληνικά τραγούδια για διδακτική χρήση σε σχολεία. Το πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή της μουσικής βάσης δεδομένων με την ονομασία: Ευτέρπη: Ελληνικά τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο, και στα αγγλικά:Euterpe: Greek Songs for Schools - Digital Music Anthology. Το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη θα περιλαμβάνει κυρίως Ελληνικά τραγούδια κατάλληλα για χρήση στη διδασκαλία της μουσικής σε διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης. Το υλικό της βάσης δεδομένων αποτελείται από τραγούδια, εκπαιδευτικές σημειώσεις και διδακτικά σχόλια. Κάθε τραγούδι θα παρουσιάζεται σε μουσική σημειογραφία (musescore[1] ή finale) και θα ακολουθείται από διδακτικές ιδέες, όπως βήματα διδασκαλίας, προτεινόμενες συνοδευτικές δραστηριότητες, ρυθμικά και μελωδικά σχήματα του τραγουδιού, τεχνικές ενορχήστρωσης, διαθεματικές συνδέσεις με διάφορους παιδαγωγικούς τομείς, κλπ. Θα περιλαμβάνονται επίσης κάποια επιπλέον στοιχεία, όπως επίπεδο δυσκολίας, σύνδεση με διάφορες σχολικές γιορτές και εθνικές επετείους, πληροφορίες για το συνθέτη, το στιχουργό, την πρώτη παράσταση, την πρώτη έκδοση ή άλλες σχετικές πληροφορίες που ο εμπνευσμένος εκπαιδευτικός θα ήθελε να χρησιμοποιήσει.

Η βάση θα είναι ελεύθερης πρόσβασης για όλους. Στόχος μας είναι το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο και βοήθημα για κάθε εκπαιδευτικό μουσικής, μουσικό και εκπαιδευτικό γενικής παιδείας που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει παρτιτούρες ελληνικών κυρίως τραγουδιών στο μάθημά του, κάτι που εκτιμούμε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο στις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Η βάση θα περιλαμβάνει υλικό από τις παρακάτω τρεις κατηγορίες μουσικής:

α)  τραγούδια από ιστορικές πηγές και παλιές εκδόσεις βιβλίων μουσικής τύπου “μουσικά ανθολόγια” και συλλογές τραγουδιών για σχολική/εκπαιδευτική χρήση (από εκδόσεις του 19ου αιώνα μέχρι περίπου 1960),  

β) δημοτικά - παραδοσιακά τραγούδια: επιλογή από όλες τις κατηγορίες δημοτικών
τραγουδιών,

γ) τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών και μουσικοπαιδαγωγών για σχολική χρήση που επιθυμούν οι ίδιοι να διαθέσουν για τις ανάγκες της ψηφιακής βάσης.

Στην ιστοσελίδα της ΕΕΜΕ μπορείτε να ενημερώνεστε για την πορεία του Προγράμματος.

Πρόσκληση συνεργασίας για εκπαιδευτικούς μουσικής και συνθέτες

Καλούμε τα μέλη της ΕΕΜΕ, καθώς και μουσικούς, εκπαιδευτικούς μουσικής και συνθέτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στο Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη, να επικοινωνήσουν μαζί μας με τους παρακάτω δύο τρόπους:

α) Για εκπαιδευτικούς μουσικής: Μπορείτε να στείλετε μία λίστα με έως δέκα τραγούδια που προτείνετε ως καταλληλότερα για διδασκαλία στη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία εργάζεστε και προτείνετε να συμπεριληφθούν στο Ψηφιακό Ανθολόγιο. Θα θέλαμε επίσης να μας δηλώσετε το βιβλίο απ' όπου τις έχετε βρει, ή αν πρόκειται για δικές σας παρτιτούρες να δηλώσετε την πηγή τους. Αν θεωρείτε ότι δεν είναι γνωστό υλικό παρακαλούμε στείλτε τις παρτιτούρες σκαναρισμένες ή φωτογραφημένες. Επικοινωνία για τη λίστα του υλικού θα γίνεται με την κ. Χαρά Κατσώχη <Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>

β) Για συνθέτες και εκπαιδευτικούς μουσικής: Αν θεωρείτε κάποιες δικές σας συνθέσεις κατάλληλες να συμπεριληφθούν στο Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη, μπορείτε να μας τις στείλετε σε πρόγραμμα finale ή musescore στην κ. Σοφία Αγγελίδου <Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση, υπογραφή και αποστολή φόρμας  με την οποία θα παραχωρούν ο συνθέτης και ο στιχουργός το δικαίωμα χρήσης του τραγουδιού.

Ειδικότερα οι συνθέτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον σύνδεσμο:

http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=6936&la=1

 

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στη βάση των τραγουδιών θα είναι ελεύθερη από το διαδίκτυο, τα τραγούδια τα οποία θα ενταχθούν σε αυτήν θα πρέπει να είναι ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα  ή οι συνθέτες/στιχουργοί να έχουν παραχωρήσει την άδειά τους για τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική χρήση. Η Ομάδα Εργασίας του Προγράμματος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσει από τους δημιουργούς το δικαίωμα χρήσης των τραγουδιών.

Θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε εδώ ότι για την υλοποίηση του Προγράμματος θα εργαστεί μία μεγάλη ομάδα που αποτελείται από μουσικοπαιδαγωγούς, μουσικολόγους, βιβλιοθηκονόμους, τεχνικούς, κλπ. Ό,τι υλικό σταλεί, θα εγκριθεί από την Ομάδα Αξιολόγησης Υλικού της Βάσης. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ό,τι η ομάδα Εργασίας θεωρήσει πιο χρήσιμο, κατάλληλο και ποιοτικό, σύμφωνα με τα κριτήρια και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ζωή Διονυσίου

Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση - Ομάδα ISME-Gibson

Στεφανία Μεράκου

Μουσικολόγος, Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη”

Για την Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” - Ομάδα ISME-Gibson

5-2-2013[1] Ελεύθερο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, την ελληνική έκδοση του οποίου επιμελήθηκε ομάδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.