ΣΑΒΒΑΤΟ 16-4-2016, ώρα: 8 μ.μ. 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.Μ.Ε. (Ερμού 7, 3ος όροφος. Θεσσαλονίκη) - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, ώρα 8 μ.μ. θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε ως ομιλήτρια την Μαρία Αλεξάνδρου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., σε μία διαδραστική παρουσίαση με τίτλο "Βυζαντινή Μουσική για όλους".

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μ. Αλεξάνδρου ".... Μέσα στην πολυφωνία των μουσικών του κόσμου, η Βυζαντινή Μουσική αποτελεί μια ξεχωριστή φωνή, με σχεδόν δύο χιλίαδες χρόνια ιστορία και ενεργό παρόν στις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και σε πολλές άλλες κοινότητες ανά τον κόσμο. Οι ευεργετικές της επιδράσεις προς εκείνους που την ακούν, μελετούν και δημιουργούν, αποτέλεσαν ένεαυσμα για περισσότερες πρόσφατες διεπιστημονικές έρευνες (Αθ. Βουρλής, Στ. Μπαλογιάννης, Δ. Σπανουδάκης κ.ά.). Ο σύγχρονος Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης τονίζει τη μεγάλη ωφέλεια της μουσικής αυτής προς την ισορρόπηση του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου και προτείνει την εκμάθησή της από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας: «όλοι πρέπει να την μάθουμε». Η παρούσα εκδήλωση εστιάζει σε ύμνους και τροπάρια της πρωτο- και παλαιοχριστιανικής εποχής, όπως π.χ. τους Παπύρους Οξυρρύγχου 1786 (το παλαιότερο μνημείο της χριστιανικής μουσικής, β΄ μισό 3ου αι.) και Rylands 470 (η αρχαιότερη προσευχή προς την Παναγία, όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται η λέξη «Θεοτόκος», περ. 3ος αι. μ.Χ.) καθώς και σ&epsilon ; απολυτίκια Θεσσαλονικέων Αγίων του 4ου μ.Χ. αι. Διερευνώνται συσχετισμοί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και αναπτύσσεται μουσικοπαιδαγωγικός προβληματισμός γύρω από τη διδακτική της Βυζαντινής Μουσικής".

Στη διαδραστική παρουσίαση συμμετέχουν μέλη της Ομάδας Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Γυναικείου Bυζαντινού Χορού «Αγία Ανυσία».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 17-4-2016

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ. 
Εμπνεύσεις και συναντήσεις συνθετών γύρω από την παιδική ηλικία.

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΙΑΝΟΥ 
ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Μ.Ε.

Αίθουσα εκδηλώσεων Ε.Ε.Μ.Ε.

Ώρα έναρξης ρεσιτάλ: 11.00 π.μ. - ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ώρες σεμιναρίου: 14.30 - 18.30 μ.μ. ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 10 Ευρώ

Την ιδιαίτερη ευαισθησία των συνθετών, όπως εκφράστηκε σε συλλογές για πιάνο που απευθύνονται στα παιδιά ή με θεματική γύρω από αυτά θα προσπαθήσει να αναδείξει σε μια Διάλεξη-Ρεσιτάλ η πιανίστρια, διδάκτωρ μουσικολογίας και καθηγήτρια πιάνου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, Ξένια Θεοδωρίδου, την Κυριακή, 17 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Ε.Μ.Ε. Θα ακουστούν έργα Schumann, Tschaikovsky, Debussy, Prokofiev, Milhaud, Stravinsky, Lera Auerbach, Sofia Gubaidulina, Dinescu, Σαμαρά, Κυριακάκη, Κουμεντάκη, Λυγνού, Λίνας Τόνια και Γλυκερίας Κουτούλα.

Με σκοπό την πληρέστερη μεθοδολογική οργάνωση και βιωματική προσέγγιση της μουσικής πράξης, στο Σεμινάριο που θα ακολουθήσει με θέμα «Ανάλυση ρεπερτορίου για ή γύρω από τα παιδιά και ζητήματα διδακτικής μεθοδολογίας για το πιάνο. Ένας μικρός “οδηγός επιβίωσης”, αλλά και …απόλαυσης!» θα επιχειρηθούν μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της μουσικής με σαφή παιδαγωγικό χαρακτήρα και ερμηνευτικές αναλυτικές προσεγγίσεις μέσω σύγχρονων αναλυτικών μεθόδων στα παραπάνω έργα, όπως και σε συλλογές των D.G. Türk, Th. Kullak, B. Bartók (Mikrokosmos, τεύχη I-IV), Violeta Dinescu, Barbara Heller, Μαρίας Καλογρίδου, Γ.Α. Παπαϊωάννου, Γ. Αρβανιτάκη, Α. Καλογερά, Ρίκας Δεληγιαννάκη. Το σεμινάριο επιδιώκει να καλύψει πλευρές του πρόσφατου αναλυτικού προγράμματος σπουδ 74;ν για τα μουσικά σχολεία, που αφορούν στην εισαγωγή της μορφολογικής διερεύνησης ως διδακτικού αντικειμένου στο μάθημα του πιάνου. Απευθύνεται όμως εκτός από καθηγητές πιάνου και σε διδάσκοντες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να διευρύνουν το πεδίο της κριτικής ακρόασης εύληπτων μουσικών έργων, σε σπουδαστές σύνθεσης και σε μαθητές πιάνου ανωτέρου επιπέδου.