Το Ψυχόδραμα ως εργαλείο στην εκπαιδευτική πρακτική

Εισξηγήτρια: Φωτεινή Παπαχαραλάμπους

Ημερομηνία: 1 Δεκεμβρίου και επανάληψη στις 15 Δεκεμβρίου 2017

Ώρες: 18:00-21:00 (3 ώρες). Ώρα προσέλευσης: 17:30-18:00

Χώρος: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, Ερμού 7, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή: Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.: δωρεάν (εισαγωγικό εργαστήρι 1 ή 15 Δεκεμβρίου). Μη μέλη: 10 ευρώ ( εισαγωγικό εργαστήρι 1 ή 15 Δεκεμβρίου) 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Δηλώστε συμμετοχή στη διεύθυνση:
https://goo.gl/forms/BnpejHsLrCx0TA9k1

 

Περιγραφή του σεμιναρίου:

Το ψυχόδραμα αποτελεί μια βιωματική μέθοδο ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου, η οποία βασίζεται στην εκδραμάτιση. Εντάσσεται γενικότερα στις θεραπείες μέσω τέχνης και στοχεύει στην ενίσχυση του αυθορμητισμού και της δημιουργικότητας, καθώς και στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης. Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο αυτογνωσίας, επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης κρίσεων το οποίο μπορεί να  εφαρμοστεί σε ποικίλα πλαίσια.

Στο εργαστήρι αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση με την ομάδα να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τη μέθοδο του ψυχοδράματος. Στη συνέχεια, όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να συνεχίσουν σε έναν κύκλο 6 συναντήσεων, στις οποίες θα εξοικειωθούμε με τις βασικές τεχνικές του ψυχοδράματος και θα εμπλουτίσουμε με αυτές το ρόλο μας ως εκπαιδευτικοί. 

 

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:

Η Παπαχαραλάμπους Φωτεινή είναι Ψυχολόγος MSc-Ψυχοθεραπεύτρια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στο Ψυχόδραμα(πιστοποίηση από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών για το Ψυχόδραμα, FEPTO). Παράλληλα, διαθέτει κλινική κατάρτιση στη Ψυχοδιαγνωστική και Μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Έχει συνεργαστεί με ιδιωτικές και δημόσιες δομές ψυχικής υγείας στο χώρο της ειδικής αγωγής, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών, της εκπαίδευσης και της πρόληψης. Από το 2015 διατηρεί σταθερή συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην υλοποίηση εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σήμερα παρέχει ιδιωτικά συμβουλευτικές και  ψυχοθεραπευτικές  υπηρεσίες σε ατομικό επίπεδο και παράλληλα συντονίζει ομάδες με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και ενδυνάμωση παιδιών και  ενηλίκων. Ως εισηγήτρια έχει πάρει μέρος σε Πανελλήνια και Διεθνή συνέδρια και διαθέτει πλούσια εμπειρία στο συντονισμό βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς και σπουδαστές ψυχολογίας.