Πώς να γίνουμε ακουστικοί οικολόγοι μέσω της μουσικο-αισθητηριακής εθνογραφίας

Εισηγήτρια: Clare Hall, Μουσικοπαιδαγωγός (PhD) Hallμε έμφαση στην εκπαίδευση μέσω των τεχνών. Monash University, Αυστραλία.

Ημέρα: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ώρα: 15:00-20:00 (ώρα προσέλευσης-εγγραφές: 14:30-15:00)

Χώρος: Ε.Ε.Μ.Ε., Ερμού 7, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη

 

Πώς να γίνουμε ακουστικοί οικολόγοι μέσω της μουσικό–αισθητηριακής εθνογραφίας: 

Δεν υπήρχε ποτέ πιο πριν μεγαλύτερη ανάγκη να συνδεθούμε μεταξύ μας και με τον κόσμο για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές περιβαλλοντικές, πολιτισμικές και κοινωνικές αλλαγές.  Αυτή τη σύνδεση προάγει το συγκεκριμένο  διαδραστικό εργαστήριο μέσα από την εξερεύνηση της σχέσης της ακουστικής οικολογίας και ηχητικής μάθησης με τη δημιουργική μουσική εκπαίδευση. Η αρχαία Ελληνική σοφία για τη  βαθιά ακοή μας εμπνέει να ενσωματώσουμε τις γόνιμες ιδέες του Murray Schafer σχετικά με τον συντονισμό στο ηχητικό περιβάλλον και με την πρόσκληση της αισθητηριακής εθνογραφίας για μάθηση μέσω ήχου.  Εστιάζοντας στην πολύ-αισθητηριακή ακρόαση με τα αυτιά, μάτια και σώματα,  πειραματιζόμαστε με τρόπους να κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές ηχητικές και κιναισθητικές αποκρίσεις των παιδιών στο περιβάλλον και μεταξύ τους.  Με εργαλεία τα μουσικά παιχνίδια συντονιζόμαστε στην «ορχήστρα του σύμπαντος» για να βρούμε ιδιότητες και έννοιες μοιρασμένες σε χώρους, τόπους και τέχνες, προάγοντας διαθεματικούς τρόπους εργασίας για ολιστικές και εκφραστικές καλλιτεχνικές εμπειρίες και βιώματα για παιδιά και για όσους νιώθουν «παιδιά».

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φοράνε άνετα παπούτσια και ρούχα, και αν είναι εφικτό, να έχουν μαζί τους και ένα smartphone με ακουστικά.  

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής, εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, δασκάλους, νηπιαγωγούς και σε κάθε ενδιαφερόμενο στον χώρο της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και μουσικοπαιδαγωγικό υλικό.

! Θέσεις περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Εγγραφή-Δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/h1VUjZdCfAQsTN618

Οικονομική συμμετοχή:

Εγγραφή και πληρωμή* μέχρι και την Τεταρτη 4/12/19: 30€ (Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.-2019: 15€)

Πληρωμή από την Πέμπτη 5/12/19 και μετά: 40€ (Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.-2019: 20€)

*  Η πληρωμή μπορεί να γίνει στα γραφεία της Ε.Ε.Μ.Ε., Ερμού 7, τις μέρες και ώρες των δράσεων της ένωσης ή με κατάθεση στον λογαριασμό: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR06 0110 2230 0000 2234 8020 557 με αναγραφή του ονοματεπώνυμου του αποστολέα και : Εργαστήριο Hall. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής από άλλη τράπεζα, εκτός Εθνικής, παρακαλούμε να προσθέσετε 4 ευρώ στο ποσό που πληρώνετετο οποίο αντιστοιχεί στην προμήθεια που κρατά η τράπεζα για τη συναλλαγή, και να γράψετε στο όνομα του αποδέκτη ολόκληρο το όνομα της Ένωσης, Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (και όχι Ε.Ε.Μ.Ε.).  Σας ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό.

 

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια:

H Clare Hall (PhD) διδάσκει αντικείμενα Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο Monash, στην Αυστραλία. Η έρευνά της εστιάζει στην κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από τη μελέτη της δια βίου σφαιρικής δημιουργικής καλλιτεχνικής απασχόλησης. Εργάζεται στον τομέα της μουσικής, του ήχου και της μουσικής εκτέλεσης. Έχει 25 χρόνια εμπειρίας εκπαιδεύοντας υποψήφιους εκπαιδευτικούς στη μουσική, τον χορό και τη διδασκαλία. Η ίδια έχει διδάξει σε σχολεία της Αυστραλίας σε όλες τις βαθμίδες. Έχει εξειδικευτεί στην αισθητική αγωγή για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με έμφαση στο παιδικό τραγούδι, στη χορωδιακή διεύθυνση και στην εκπαίδευση εγχόρδων. Το πρώτο της βιβλίο, Masculinity, Class and Music Education: Choirboys Performing Middle-class Masculinities (Αρρενωπότητα, Τάξη και Μουσική Εκπαίδευση: Μεταφωνήσεις στα αγόρια σε χορωδίες), εκδόθηκε από την Palgrave (2018), και βασίζεται στην πολυβραβευμένη διδακτορική διατριβή της. Πρόσφατα, έχει παρουσιάσει το έργο της ως προς τη διαθεματική αισθητική αγωγή στην Ελλάδα, Κίνα, Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία. Ως φιλέλληνας και περήφανη μητέρα μίας Ελληνο-Αυστραλέζας κόρης, είναι αιώνια μαθήτρια της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού.