IMG 5893

Στο πλαίσιο των εργασιών του 30ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της ISME για τη Μουσική Εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (15-20 Ιουλίου 2012), η ISME, η Διεθνής Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση και το Ίδρυμα Gibson έδωσαν δύο Διεθνή Βραβεία.

Τα συγκεκριμένα βραβεία αφορούν σε εκπαιδευτικούς και ιδρύματα που έχουν διακριθεί ειδικά στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα βραβεία θεσπίστηκαν για την αναγνώριση των ιδιαίτερων επιτευγμάτων και υπηρεσιών στο πεδίο της μουσικής εκπαίδευσης, και απονέμονται  σε εκπαιδευτικούς μουσικής ή/και ιδρύματα/ενώσεις, των οποίων το έργο εξελίσσει την έρευνα στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και αποτελεί πρότυπο για τα ιδανικά της μουσικής εκπαίδευσης σε διεθνές επίπεδο.

Το ένα βραβείο δόθηκε στην Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε., έτος ίδρυσης 1997) και το άλλο βραβείο δόθηκε στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» (έτος ίδρυσης 1995).

Η παρουσίαση και απονομή των  βραβείων Gibson πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιουλίου, στην oλομέλεια του συνεδρίου. Ο Πρόεδρος της ISME καθηγητής Graham Welch και η διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Gibson Nina Miller, παρευρέθηκαν στην τελετή απονομής των βραβείων και παρέδωσαν προσωπικά τις κιθάρες Gibson στην Πρόεδρο της Ε.Ε.Μ.Ε. Μαίη Κοκκίδου και στην εκπρόσωπο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, Βασιλική Κουτσομπίνα.

Η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» θα συνεργαστούν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός νέου ειδικού προγράμματος σκοπός του οποίου είναι άτομα που βρίσκονται  στο κοινωνικό περιθώριο, και που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, να αποκτήσουν  θετικότερη στάση για τη ζωή μέσα από τη μουσική ενασχόληση και τη συμμετοχή σε μουσικές δράσεις.

Η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση θα οργανώσει και θα συντονίσει την ερευνητική διαδικασία και την εκτέλεση του προγράμματος. Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας  θα παρέχει την τεχνογνωσία και την ηλεκτρονική-διαδικτυακή στήριξη και διάχυση του προγράμματος ώστε κάθε ενδιαφερόμενος, τόσο από την Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, να έχει πρόσβαση στο υλικό, στις πηγές και στα ερευνητικά ευρήματα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν στο 31ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISME στη Βραζιλία το 2014.