Ευτέρπη: Τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο

Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση - Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

Το αποθετήριο «Ευτέρπη» είναι ένα project που προέκυψε με αφορμή τα Διεθνή Βραβεία ISME-Gibson για τη Μουσική Εκπαίδευση. Τα βραβεία αυτά δίνονται στα συνέδρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) σε φορείς της χώρας που φιλοξενεί το συνέδριο. Το βραβείο για το 2012 δόθηκε σε δύο ελληνικούς φορείς: στην Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) και στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" για τη δημιουργία ενός κοινού project που αφορά στη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Οι δύο φορείς κατέληξαν στη δημιουργία ενός ψηφιακού Μουσικού Ανθολογίου, ενός αποθετηρίου με ελληνικά κυρίως τραγούδια για διδακτική χρήση, το οποίο το ονόμασαν "Ευτέρπη". Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.) συνεργάστηκε με τους δύο φορείς για την ένταξη του αποθετηρίου στην υπηρεσία SaaS εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εικαστική αναβάθμιση του τελικού αποτελέσματος, τη συνεχή υποστήριξη της βάσης δεδομένων, την υψηλή ασφάλεια και διατήρηση ψηφιακών αρχείων, καθώς και την καλύτερη προβολή του αποθετηρίου στην κοινότητα μέσω του δικτύου του Ε.Κ.Τ.

Το αποθετήριο "Ευτέρπη" είναι η μοναδική ελληνική διαδικτυακή συλλογή τραγουδιών για εκπαιδευτική χρήση. Κάθε τραγούδι παρουσιάζεται σε μουσική σημειογραφία (σε παρτιτουρες Musescore ή Finale) και συνοδεύεται από σύγχρονα εκπαιδευτικά μεταδεδομένα. Στην "Ευτέρπη" περιλαμβάνονται: α) τραγούδια από ιστορικές πηγές και μουσικές ανθολογίες του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, β) ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και παραδοσιακά τραγούδια άλλων χωρών, γ) παιδικά τραγούδια, και δ) τραγούδια που συνέθεσαν Έλληνες συνθέτες και μουσικοπαιδαγωγοί. Επιπλέον, ένα μέρος του υλικού (50 επιλεγμένα ελληνικά τραγούδια, παρτιτούρες και μεταδεδομένα) έχει μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στο αγγλόφωνο κοινό να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό και να έρθει σε επαφή με τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό.

 

Η "Ευτέρπη" στο Συνέδριο της ISME στη Βραζιλία (2014)

Το καλοκαίρι του 2014, η ομάδα εργασίας του αποθετηρίου "Ευτέρπη" παρουσίασε το αποθετήριο στο 31ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME), που έγινε στις 20-25 Ιουλίου στο Porto Alegre της Βραζιλίας, λαμβάνοντας πολύ θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ISME, όσο και από συνέδρους μουσικούς και μουσικοπαιδαγωγούς από όλο τον κόσμο, για την πρωτοτυπία και τη σημασία του όχι μόνο για τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο από Τα Νέα της Ε.Ε.Μ.Ε., τ. 50-51-52, σ.7.

 

Παρουσίαση της "Ευτέρπης" στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.), 27 Φεβρουαρίου 2015

Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στο αποθετήριο "Ευτέρπη" με τίτλο: "Ευτέρπη: Ένα ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο για το τραγούδι στο σχολείο". Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο κτήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.) στην Αθήνα και την παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί μουσικής του νομού Αττικής, μουσικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Ευχαριστούμε τη σχολική σύμβουλο μουσικής, Γεωργία Μαρκέα, για τη συνεργασία της και τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών στη συμμετοχή τους στην ημερίδα, τη Σμαράγδα Χρυσοστόμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τ.Μ.Σ. του ΕΚΠΑ για τη συμμετοχή της, και, φυσικά, την Εύα Σαχίνη και τους συνεργάτες της στο Ε.Κ.Τ. για τη φιλοξενία τους. Τα πλήρη βίντεο των παρουσιάσεων διατίθενται από το Ε.Κ.Τ. εδώ.

  

2370

Το τεύχος 13 (2015) του Επιστημονικού περιοδικού Μουσικοπαιδαγωγικά είναι αφιερωμένο στο ψηφιακό μουσικό αποθετήριο «Ευτέρπη». Τα τέσσερα από τα πέντε άρθρα που φιλοξενεί το τεύχος προέρχονται από μέλη της ομάδας εργασίας του Ευτέρπη, και καταθέτουν το σκεπτικό, τον τρόπο εργασίας, και τη φιλοσοφία των δύο φορέων που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του. Το πέμπτο άρθρο παρουσιάζει μία γενικότερη εικόνα της χρήσης της τεχνολογίας στη μουσική εκπαίδευση στην ελληνική πραγματικότητα. Στόχος του τεύχους είναι να παρουσιάσει μέρος της δουλειάς που φιλοξενείται στο αποθετήριο Ευτέρπη με κριτική διάσταση σε σχέση με θέματα και προβληματισμούς της σύγχρονης μουσικοπαιδαγωγικής βιβλιογραφίας.

Το τεύχος 13 διανεμήθηκε ΔΩΡΕΑΝ σε όλα τα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. που ήταν οικονομικά τακτοποιημένα για το 2015. Εάν είσασταν οικονομικά τακτοποιημένο μέλος και δεν το λάβατε ή εάν επιθυμείτε να το αγοράσετε (τιμή: 15 ευρώ), παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία της Ένωσης στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2464

Ομάδα εργασίας εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.)

Ζωή Διονυσίου: επιστημονική υπεύθυνη, επιλογή υλικού, μουσικοπαιδαγωγική επεξεργασία

Μαίη Κοκκίδου: επιλογή υλικού, μουσικοπαιδαγωγική επεξεργασία

Νίκος Θεοδωρίδης: επιλογή υλικού, μουσικοπαιδαγωγική επεξεργασία

Σοφία Αγγελίδου: διαχείριση υλικού, μουσικολογική επεξεργασία

Στη μορφολογική επιμέλεια συμμετείχε η Χαρά Κατσώχη και στη μορφοποίηση των μουσικών κειμένων οι Ιωάννης-Διονύσιος Κυριακούλης, Χρήστος Ματζίρης και Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος.

 

Ομάδα εργασίας εκ μέρους της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

Στεφανία Μεράκου: ιδέα, σχεδιασμός, συντονισμός υλοποίησης έργου

Βάλια Βράκα: διαχείριση υλικού, διαλεύκανση πνευματικών δικαιωμάτων

Γιώργος Μπουμπούς: επεξεργασία και αντιστοίχιση μεταδεδομένων

Βέρα Κριεζή: σχεδιασμός και δημιουργία αποθετηρίου

 

2445