Αφίσα Masterclass

Με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo

σε διδασκαλία Σοφίας Γιολδάση

 

Ημέρες και ώρες:

Παρασκευή 6/3: 18:00-21:00 (εγγραφές 17:00-18:00)

Σάββατο 7/3: 11:00-15:00 & 16:00-20:00

Κυριακή 8/3: 14:00-18:00 & Συναυλία: 19:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Χώρος: Ε.Ε.Μ.Ε., Ερμού 7, 3ος όροφος

 

Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο "Voci Contra Tempo" και η μαέστρος τους, Σοφία Γιολδάση, σας προσκαλούν στο πρώτο 3ήμερο Masterclass Διεύθυνσης Χορωδίας (15 ώρες). Το Masterclass απευθύνεται σε ενεργά συμμετέχοντες και ακροατές. Οι ενεργά συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τρεις πρόβες με το 16μελές φωνητικό σύνολο των Voci Contra Tempo, υπό την καθοδήγηση της Σοφίας Γιολδάση, σε Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο ομοίων φωνών. Κατά τη διάρκεια του 3ημέρου θα υπάρξουν, επίσης, συνεδρίες με τη μαέστρο του συνόλου, η οποία θα αναλύσει θέματα κινησιολογίας, προσέγγισης παρτιτούρας και μουσικής ερμηνείας, φωνητικής τεχνικής και ζητήματα που θα προκύψουν στις πρόβες. Το Masterclass θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8/3 με συναυλία των Voci Contra Tempo, υπό τη διεύθυνση της Σοφίας Γιολδάση, αλλά και όσων απ'τους ενεργά συμμετέχοντες επιλεγούν να διευθύνουν. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Οι ενεργά συμμετέχοντες δεν μπορούν να ξεπερνούν σε αριθμό τους οκτώ (8). Η επιλογή τους θα γίνει με αποστολή βιογραφικού, αλλά και οπτικοακουστικού υλικού (για όποιον διαθέτει) στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Προθεσμία αποστολής βιογραφικού: Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου παρατείνεται μέχρι και τη Δευτέρα 2 Μαρτίου. Όσοι επιλεγούν για ενεργό συμμετοχή στο Masterclass, θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πληρωμή* τους μέχρι και την Τρίτη 3 Μαρτίου, ώστε να κατοχυρώσουν τη συμμετοχή τους.

Για τους ακροατές δεν υπάρχει προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής, θα τηρηθεί, όμως, σειρά προτεραιότητας.
Δηλώσεις συμμετοχής: https://forms.gle/KJe8rkSZvyKnkssJ8
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και χορωδιακό υλικό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ενεργά συμμετέχοντες: 100€ (80€ για τους φοιτητές και τα μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.)
Ακροατές: Εγγραφή και πληρωμή* μέχρι τις 3/3: 55€, 45€ (μέλη Ε.Ε.Μ.Ε., φοιτητές), 35€ (μέλη της Χορωδίας της Ε.Ε.Μ.Ε.).
Εγγραφή και πληρωμή* από τις 4/3 και μετά: 60€, 50€ (μέλη Ε.Ε.Μ.Ε., φοιτητές), 40€ (μέλη της Χορωδίας της Ε.Ε.Μ.Ε.).

*  Η πληρωμή μπορεί να γίνει στα γραφεία της Ε.Ε.Μ.Ε., Ερμού 7, τις μέρες και ώρες των δράσεων της ένωσης ή με κατάθεση στον λογαριασμό: Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR06 0110 2230 0000 2234 8020 557 με αναγραφή του ονοματεπώνυμου του αποστολέα και : Masterclass 2020. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής από άλλη τράπεζα, εκτός Εθνικής, παρακαλούμε να προσθέσετε 4 ευρώ στο ποσό που πληρώνετε, το οποίο αντιστοιχεί στην προμήθεια που κρατά η τράπεζα για τη συναλλαγή, και να γράψετε στο όνομα του αποδέκτη ολόκληρο το όνομα της Ένωσης, Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (και όχι Ε.Ε.Μ.Ε.).  Σας ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό

Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Voci Contra Tempo» συμπλήρωσε φέτος τρία χρόνια καλλιτεχνικής δραστηριότητας, με εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Ωδείο, Μέγαρο Μουσικής, Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βίλα Πετρίδη), στα Ιωάννινα (Μουσείο Αργυροτεχνίας) και στην Αθήνα (Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”), συναυλίες οι οποίες έτυχαν θερμής υποδοχής από το κοινό. Το σύνολο δημιουργήθηκε το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων από την ίδρυση της Ορχήστρας Δωματίου «Contra Tempo» (καλλ. διεύθ. Βλ. Συμεωνίδης). Είναι ένα ευέλικτο σχήμα, του οποίου η δομή και ο αριθμός των μελών προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε συναυλίας. Λειτουργεί με τη μορφή μιας "project choir", δηλαδή τα μέλη της συναντιούνται για να προετοιμάσουν ένα συγκεκριμένο χορωδιακό πρόγραμμα σε σχετικά περιορισμένο αριθμό προβών. Γι'αυτό και η συμμετοχή στo σύνολο προϋποθέτει είτε μακρόχρονη ενασχόληση με τη φωνή είτε πολυετή χορωδιακή εμπειρία. Ανάμεσα στους σκοπούς του συνόλου είναι η ανάδειξη έργων για γυναικεία χορωδία με έμφαση στο ρεπερτόριο του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα, ('a cappella' ή με συνοδεία οργάνων ή ορχήστρας). Το «Voci Contra Tempo» φιλοδοξεί να δώσει μία νέα διάσταση στην παρουσίαση χορωδιακών έργων μέσω πρωτότυπων προγραμμάτων θεματικού χαρακτήρα. Στόχος του είναι επίσης να εξερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρει ο εκάστοτε συναυλιακός χώρος ως προς τη σκηνική παρουσίαση του ρεπερτορίου, έτσι ώστε να προσφέρει στο κοινό μία ολοκληρωμένη συναυλιακή εμπειρία. Ακροάσεις νέων μελών γίνονται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φωνητικό σύνολο «Voci Contra Tempo» τελεί υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του συνόλου έχει η Σοφία Γιολδάση.

Η Σοφία Γιολδάση σπούδασε Διεύθυνση Xορωδίας στο Conservatorium van Amsterdam – Hogeschool voor de Kunsten της Ολλανδίας με τους Jοs Vermunt και Jοs van Veldhoven (Bachelor & Master of Music). Κατα τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τους Basilio Astulez (Bilbao) και Andrew Nethsingha (Cambridge). Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας καθώς και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (Άριστα 9,32). Μελέτησε τραγούδι με τους X.Meijer, I.Verburg, G.Berghs, και τεχνική αναπνοής με τον P.Triepels. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και master classes με τους T.Koopman, E.Kirkby, K.Putniņš, Th.Pavlovich, Α.Κοντογεωργίου, Βλ. Συμεωνίδη, κ.ά. Ως μέλος της γυναικείας χορωδίας Nationaal Vrouwen Jeugdkoor τραγούδησε και ηχογράφησε υπό τη διεύθυνση διεθνούς φήμης μαέστρων όπως οι I.Fisher, P.Dijkstra, K.Putniņš, S.Baudo, J.Gaffigan. κ.α. Τη χρονιά 2010-2011 δίδαξε σολφέζ, θεωρία και φωνητική στη Netherlands Children’s Choir, προετοιμάζοντας τα παιδιά για παραγωγές όπως η 3η και η 8η Συμφωνία του Mahler (συναυλίες με τις Berliner Philharmoniker/Sir Simon Rattle και Concertgebouw Orchestra /Mariss Jansons, αντίστοιχα). Μεταξύ 2011-2013 η Σοφία διηύθυνε τη μικτή χορωδία Arnold Schönberg Kamerkoor στο Leiden της Ολλανδίας. Για 3 χρόνια υπήρξε μαέστρος της παιδικής χορωδίας Nieuw Amsterdams Kinderkoor με την οποία εμφανίστηκε στους σημαντικότερους χώρους συναυλιών της Ολλανδίας (Concertgebouw, Muziektheater Amsterdam, κ.α.), ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και κέρδισε Ασημένιο Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Cantemus (Ουγγαρία). Στις 30/04/13 η Σοφία είχε την τιμή να διευθύνει την NAK και το Nederlands Blazers Ensemble στην ορκομωσία του Βασιλιά της Ολλανδίας, Willem Alexander, γεγονός που παρακολούθησαν ζωντανά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
(CD Leve de Koning! Universal Music/Deutsche Grammophon). Η Σοφία είναι μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς και καλείται συχνά να διευθύνει σεμινάρια, master classes και workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Ολλανδία. Aπό το 2015 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι μαέστρος του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου «Voci Contra Tempo» και των χορωδιών του «Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης». Συνεργάζεται συχνά με φορείς όπως ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα στα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια είναι η συμμετοχή της ως προσκεκλημένη μαέστρος σε τρία χορωδιακά φεστιβάλ στην Ιταλία το 2020 (Movincanto, Festival di Primavera, Atri Choral Festival), καθώς και στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ της Europa Cantat στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το καλοκαίρι του 2021.