Περιεχόμενα:

1) Θωμάς Μαρόπουλος: Τραγούδια πάνω σε μουσικές έννοιες. (σ.σ. 7-9)

2) Χρυσή Παρπαρά: Οι 4 εποχές του Βιβάλντι - Τέσσερις Οδηγοί Ακρόασης και μια πρόταση διδασκαλίας. (σ.σ. 10-19)

3) Ελισάβετ Κουπουρτιάδου: Οι 36 Ελληνικοί Χοροί για ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα. (σ.σ. 20-25)

4) Μαρία Ζαχαριάδου: «Η μαγική μείζονα κλίμακα» - Ενότητα Μαθημάτων για τη διδασκαλία των μειζόνων κλιμάκων με υφέσεις και διέσεις – 1ο και 2ο μάθημα. (σ.σ. 26-36)

5) Γεώργιος Γιάτσος: Εμβατήριο. (σ.σ. 37-43)

Περιλήψεις:

1) Θωμάς Μαρόπουλος
Τραγούδια πάνω σε μουσικές έννοιες.

Τέσσερα τραγούδια σε μουσική και στίχους του Θωμά Μαρόπουλου.

2) Χρυσή Παρπαρά
Οι 4 εποχές του Βιβάλντι - Τέσσερις Οδηγοί Ακρόασης και μια πρόταση διδασκαλίας

Τέσσερις οδηγοί ακρόασης έχουν σκοπό να διευκολύνουν την κατανόηση της δομής αντίστοιχων μερών από τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι σε σχέση με το προγραμματικό τους περιεχόμενο. Η ακρόαση με τη βοήθεια του οδηγού είναι μια αφετηρία για δραστηριότητες που κινητοποιούν τη δημιουργικότητα των παιδιών και τα βοηθούν να συνειδητοποιήσουν τα ιδιαίτερα xαρακτηριστικά της μουσικής τέχνης.

3) Ελισάβετ Κουπουρτιάδου
Οι 36 Ελληνικοί Χοροί για ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα

Το παρακάτω σχέδιο μαθήματος δημιουργήθηκε μέσα στα πλαίσια του ΔΕΠΣ της Μουσικής για το Γυμνάσιο. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και στην Α' Λυκείου (όπου υπάρχει αναφορά στο σχολικό βιβλίο στον συνθέτη), αφού προσαρμοστεί στο επίπεδο και τις προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών, καθώς και στο ετήσιο πρόγραμμα που έχει συγκροτήσει ο καθηγητής της μουσικής. Μπορεί να αναπτυχθεί σε 2-3 διδακτικές ώρες, ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες.


4) Μαρία Ζαχαριάδου
«Η μαγική μείζονα κλίμακα» - Ενότητα Μαθημάτων για τη διδασκαλία των μειζόνων κλιμάκων με υφέσεις και διέσεις - 1ο και 2ο μάθημα


5) Γεώργιος Γιάτσος
Εμβατήριο

 

Όλα τα παλαιότερα τεύχη διατίθενται από την Ε.Ε.Μ.Ε. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ. 6939560404 και 2310858658 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.