Ειδική έκδοση του περιοδικού «Μουσική Εκπαίδευση», αφιερωμένη στη διδακτική του ακορντεόν - Τεύχος 33 (2024-2025)

 

Η “Μουσική Εκπαίδευση” είναι το ετήσιο περιοδικό της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) και δημοσιεύει σχέδια μαθημάτων, μουσικά έργα, προτάσεις και χρήσιμες ιδέες για την διδασκαλία της μουσικής στην τάξη καθώς επίσης και για τη διδασκαλία μουσικών οργάνων. Το τεύχος 33 (2024-2025) θα είναι αφιερωμένο στη διδακτική του ακορντεόν. 

Καλούνται να παρουσιαστούν άρθρα που θα αφορούν τη διδασκαλία ακορντεόν με ρεπερτόριο από τη σύγχρονη, κλασική και παραδοσιακή μουσική. Σκοπός είναι να δοθούν πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις με καλές πρακτικές, σχέδια μαθημάτων και πλούσιο διδακτικό υλικό που θα αφορούν:

 

  • το ατομικό μάθημα με διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, 

  • την γνωριμία και πρώτη επαφή με το ακορντεόν, 

  • την παρουσίαση του σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, 

  • τη χρήση του οργάνου σε διαθεματικά και διαπολιτισμικά προγράμματα,

  • την επιλογή ρεπερτορίου για τις ανάγκες του μαθήματος 

  • τεχνικές παιξίματος

  • ζητήματα οργανολογίας 

 

Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα θα είναι και άρθρα που θα παρουσιάσουν βιβλιογραφικό αλλά και ιστορικό, επιστημονικό υλικό.

Αρχισυνταξία: Κωνσταντίνος Ράπτης, Βασιλική Ψύρρα 

Συντακτική Ομάδα: Κωνσταντίνος Τσούγκρας, Αθηνά Φυτίκα

Προθεσμία Υποβολής Άρθρων: 30 Ιουνίου 2025

Οδηγίες: Τα άρθρα προς δημοσίευση πρέπει να είναι πρωτότυπα, γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, να μην υπερβαίνουν τις 3.500 λέξεις και να συνοδεύονται από τον τίτλο του άρθρου στα ελληνικά και τα αγγλικά, περίληψη στα ελληνικά και στα αγγλικά (μέχρι 250 λέξεις η κάθε μία), 4-5 λέξεις κλειδιά στα ελληνικά και στα αγγλικά (keywords) και από σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα (των συγγραφέων) στα ελληνικά και στα αγγλικά (μέχρι 150 λέξεις το καθένα).

Τα σχήματα, οι παρτιτούρες και οι πίνακες μπορούν για τις ανάγκες της διαδικασίας ελέγχου να βρίσκονται ενσωματωμένα στο κείμενο. Για τη δημοσίευση του άρθρου πρέπει να αποστέλλονται ως αρχεία γραφικών σε μορφή jpg ή tiff ανάλυσης τουλάχιστον 300 dpi. 

Η βιβλιογραφία γράφεται αλφαβητικά σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο της American Psychological Association (APA, 7th edition). Μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα της APA για περισσότερες πληροφορίες (http://www.apastyle.org). 

 

Η πρώτη σελίδα του κειμένου πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες: 

  • τίτλος άρθρου στα ελληνικά και στα αγγλικά,

  • όνομα συγγραφέα στα ελληνικά και με λατινικούς χαρακτήρες, 

  • θέση και συνδεδεμένο εκπαιδευτικό/ερευνητικό ίδρυμα, διεύθυνση, 

  • τηλέφωνο και email του συγγραφέα. Στην περίπτωση περισσότερων του ενός συγγραφέα, πρέπει να αναφέρεται ο υπεύθυνος επικοινωνίας του άρθρου.

 

Το αρχείο του άρθρου έχει τίτλο: επίθετο πρώτου συγγραφέα.docx και αποστέλλεται ως συνημμένο αρχείο κειμένου (Word Document Format docx) στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας θα σταλθεί επιβεβαίωση ή μη της αποδοχής του άρθρου. Σε περίπτωση αποδοχης μπορεί να ζητηθούν τροποποιήσεις επί του περιεχομένου ή και της μορφής των κειμένων.

2168

Η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση  (Ε.Ε.Μ.Ε.) ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997 και έχει ως κύριο σκοπό την καλλιέργεια της μουσικής παιδείας των ανθρώπων κάθε ηλικίας στην Ελλάδα, την αναβάθμιση του ρόλου της μουσικής στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης και της επιστήμης της Μουσικής Παιδαγωγικής. Αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς μουσικής και υπάρχει για να στηρίζει την εξέλιξη του καθενός (τόσο επιστημονικά, όσο και καλλιτεχνικά) αλλά και το καλό δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στους επαγγελματίες της Μουσικής Εκπαίδευσης (βλ. Καταστατικό της Ένωσης). Η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (International Society for Music Education, ISME). Για 20 χρόνια (1998-2018) διετέλεσε συνδεδεμένο μέλος και εκπρόσωπος της ISME στην Ελλάδα. Από το 2018 ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου Επαγγελματικών Ενώσεων της ISME (Council of Professional Associations).

2584

Το περιοδικό Μουσικοπαιδαγωγικά είναι ετήσια επιστημονική έκδοση της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.). Δέχεται προς δημοσίευση πρωτότυπα άρθρα που αφορούν σε μελέτες και έρευνες από το πεδίο της Μουσικής Παιδαγωγικής: μεθοδολογικές προσεγγίσεις, ιστορία και φιλοσοφία της μουσικής εκπαίδευσης, σχολική μουσική εκπαίδευση, διδασκαλία-εκμάθηση μουσικών οργάνων και γενικά ζητήματα για τη διδασκαλία-μάθηση της μουσικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και για όλες τις ηλικίες. Η έρευνα μπορεί να είναι ποιοτική, ποσοτική, βιβλιογραφική, έρευνα δράσης, εθνογραφική και ούτω καθεξής. Τα άρθρα είναι θεμιτό να αναπτύσσουν προβληματισμό ως προς τις εφαρμογές των ερευνητικών αποτελεσμάτων στη μουσική διδασκαλία και μάθηση. Τα άρθρα μπορούν να υποβάλλονται είτε στην ελληνική είτε στην αγγλική γλώσσα και κάθε άρθρο που υποβάλλεται στο περιοδικό αποστέλλεται για τυφλή κρίση από κριτές οι οποίοι είναι ειδικοί στη θεματική του άρθρου. 

Επιστημονικοί επιμελητές και διευθυντές σύνταξης: Ζωή Διονυσίου και Θεοχάρης Ράπτης. Την επιμέλεια της σελιδοποίησης έχει η Μίτσυ Ακογιούνογλου

Οδηγίες για την αποστολή άρθρων στα ελληνικά: pdfΟδηγιες_προς_συγγραφεις.pdf 

Authors guidelines: pdfAuthors_Guidlines.pdf

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής άρθρων για το επόμενο τεύχος 23 (2025): 31 Mαΐου 2025

Ηλεκτρονική διεύθυνση αποστολής άρθρων: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

2166