Προσυνεδριακά Σεμινάρια των Επιτροπών της ISME
(ISME Commissions' pre-Conference Seminars)
Commission Seminars: Calls for presenters (english)
Την εβδομάδα πριν το Παγκόσμιο Συνέδριο (δηλαδή 9-14 Ιουλίου, 2012), θα πραγματοποιηθούν τα Προσυνεδριακά Σεμινάρια των 7 Επιτροπών της ISME (Commissions' pre-Conference Seminars).
Οι 7 επιτροπές της ISME εργάζονται σε εξειδικευμένες εκφάνσεις και πεδία της μουσικής εκπαίδευσης. Οι εν λόγω επιτροπές εστιάζουν: 1) στις Μουσικές Δράσεις της Κοινωνίας στην Κέρκυρα, 2) στην Πρώιμη Μουσική Εκπαίδευση στην Κέρκυρα, 3) στις Πολιτισμικές, Εκπαιδευτικές και τις πολιτικές των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για τη Μουσική Εκπαίδευση στην Αθήνα, 4) στην Εκπαίδευση των Επαγγελματιών Μουσικών στην Αθήνα, 5) στην Έρευνα στην Θεσσαλονίκη, 6) στη Σχολική Μουσική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών στην Κομοτηνή και 7) στη Μουσική στη Ειδική Εκπαίδευση, στη Μουσικοθεραπεία και στην εμπλοκή της Μουσικής στο πεδίο της Ιατρικής στην Θεσσαλονίκη. Οι Επιτροπές αυτές συνεδριάζουν την εβδομάδα που προηγείται κάθε παγκόσμιου συνεδρίου και πραγματοποιούν σεμινάρια διάρκειας 3 ως 5 ημερών, σε διάφορες πόλεις της διοργανώτριας χώρας.
ISME Music in Special Education, Music Therapy and Music Medicin Commission
12-13 Ιουλίου 2012
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,Θεσσαλονίκη
Το προσυνεδριακό σεμινάριο για τη Μουσική στην Ειδική Εκπαίδευση, στη Μουσικοθεραπεία για για τη Μουσική στην Ιατρική συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την ISME, την Ε.Ε.Μ.Ε. και το Ελληνικό Ερευνητικό Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης(ΕΕΣΑΠΟ).
Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στο προσυνεδριακό σεμινάριο (μέλη της ΕΕΜΕ, οικονομικά τακτοποιημένα για 2 συνεχόμενα έτη, 2011-2012 ή 2012-2013) μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη διοργάνωσης κ.Λευκοθέα Καρτασίου έως τις 15 Ιουνίου περισσότερα
Η Πολιτική της Μουσικής στο Διεθνές Σεμινάριο της ISME,Αθήνα 2012
«Πολιτική της Μουσικής» είναι η απόδοση του όρου «Music Policy». Ωστόσο κι άλλες εκφράσεις (Μουσική Πολιτική, Πολιτική για τη Μουσική κ.λπ.) θα μπορούσαν να αποδώσουν τον όρο αυτό, που αναφέρεται σε ένα αρκετές δεκαετίες παλιό επιστημονικό πεδίο. Το 2012 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το διεθνές σεμινάριο για την Πολιτική της Μουσικής, που διοργάνωσε στα πλαίσια του 30ου συνεδρίου της η Διεθνής Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME). Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στην Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (GSME) ενώ το σχετικό σεμινάριο «Music Policy: Cultural, Educational and Mass Media Commission» συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο σεμινάριο παραβρέθηκαν εισηγητές από όλο τον κόσμο με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για ένα θέμα σημαντικό, ευρύ αλλά και σχετικά πρωτοεμφανιζόμενο στην ελληνική πραγματικότητα.
Η σημασία της Πολιτικής της Μουσικής, έγκειται στα πολλά επίπεδα ανίχνευσης και αξιοποίησής της: Πολιτική για τη Μουσική μπορεί να εφαρμόζουν τα Μέσα Ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο), τα σημεία και καταστήματα αναψυχής, ιδιωτικοί φορείς αλλά και η πολιτεία μέσα από την εκπαίδευση, την κουλτούρα, την οικονομία και άλλα πεδία στα οποία παίρνει αποφάσεις και προβαίνει σε σχεδιασμούς. Κατ’ επιλογήν ή όχι, η πολιτική της μουσικής διαμορφώνεται (ή δε διαμορφώνεται) σε πολλά επίπεδα, κι αυτό της δίνει ένα ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10-13/7/2012 στην Αθήνα, φάνηκε το μεγάλο εύρος του Τομέα αυτού, καθώς το διαδίκτυο έρχεται να το επαυξήσει όλο και περισσότερο. Συζητήθηκαν οι πολλαπλές εκφάνσεις της χάραξης μιας Πολιτικής για τη Μουσική, με έμφαση στη Μουσική Εκπαίδευση και με παραδείγματα από όλο τον κόσμο. Μέσα από τις εργασίες του σεμιναρίου φάνηκαν τα ξεκάθαρα οφέλη για τη Μουσική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση εν γένει, που προκύπτουν από την επίγνωση και τη μελέτη της Πολιτικής της Μουσικής. Παράλληλα ήταν μια ευκαιρία για μια συγκριτική μελέτη και κατανόηση της Πολιτικής της Μουσικής από τον μελετητή της ελλαδικής πραγματικότητας, που μπορεί να εντρυφήσει πλέον σε συγκριτικές σύγχρονες προσεγγίσεις κι άλλων χωρών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν περισσότερα για την Πολιτική της Μουσικής, αλλά και τη σχέση της με τη Μουσική Εκπαίδευση στον ιστότοπο της ISME (www.isme.org) και της ΕΕΜΕ (GSME) (www.eeme.gr) όπου υπάρχουν και στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση που τον ενδιαφέρουν τα πρακτικά του σεμιναρίου. Στη σελίδα "Music Policy: Cultural, Eduacational and Mass Media Commission" βρίσκεται το σημείο πληροφόρησης για το σεμινάριο της Πολιτικής της Μουσικής για το 2012 καθώς και όποια μελλοντική πληροφορία σχετικά με την Πολιτική της Μουσικής στα πλαίσια των σχετικών ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.
Δημήτρης Σαρρής
ΙSME Research Commission Seminar
9 – 13 Ιουλίου 2012
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη
Το ΙSME Research Commission Seminar θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 – 13 Ιουλίου 2012 στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Προσυνεδριακό Σεμινάριο της Επιστημονικής Ομάδας για την Εκπαίδευση του Επαγγελματία Μουσικού,
Education of the Professional Musician Commission (CEPROM)
Λίγες μέρες πριν από το Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) στη Θεσσαλονίκη (15-20 Ιουλίου 2012), διοργανώνεται στην Αθήνα ένα από τα επτά προσυνεδριακά σεμινάρια που διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας
ISME Early Childhood Music Education - ECME
8-13 Ιουλίου 2012
Κέρκυρα
Το Προσυνεδριακό Σεμινάριο της Επιστημονικής Ομάδας για τη Μουσική Εκπαίδευση στην Προσχολική και Πρωτοσχολική Ηλικία (Early Childhood Music Education - ECME) με θέμα:
Μεταδίδοντας τη φλόγα: στοχάζοντας το παρελθόν κaι αντικρίζοντας το μέλλον της μουσικής εκπαίδευσης στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία.
Δείτε περισσότερα και την αφίσα του προσυνεδριακού σεμιναρίου και μια ακόμη ανακοίνωση για αποστολή τραγουδιών για τους σκοπούς του σεμιναρίου
Στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού Σεμιναρίου για τη στη Σχολική Μουσική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών (MISTEC Seminar) που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, ενσωματώνεται επιστημονική ημερίδα με κέντρο ενδιαφέροντος την ελληνική σχολική μουσική εκπαίδευση, την οποία οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μπορούν να παρακολουθήσουν αυτοτελώς ή συνδυαστικά με τις υπόλοιπες εργασίες του MISTEC Seminar. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έλληνες εκπαιδευτικοί μουσικής θα παρουσιάσουν, κατόπιν αξιολόγησης από διεθνή επιτροπή, εφαρμογές που έχουν πραγματοποιηθεί στο σχολείο τους (στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, άλλων μαθημάτων, δράσεων ή της ευέλικτης ζώνης).
Δείτε την πρόσκληση συμμετοχής.
Δείτε πρακτικές πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο.
Διοργανωτές των προσυνεδριακών σεμιναρίων των Επιτροπών της ISME:
Κωνσταντίνος Καρδάμης
Ζωή Διονυσίου
Δημήτρης Σαρρής
Δέσποινα Ματθαιοπούλου-Αγγελική Τριανταφυλλάκη-Λίλυ Κότσιρα
Σμαράγδα Χρυσοστόμου
Λελούδα Στάμου
Λευκοθέα Καρτασίδου